Index Vakbarát Hírportál

Márciustól vetítik a kétmilliárdból készült Kincsem-filmet

2016.09.08. 14:14

Eldőlt az a Kincsem premierdátuma: a Nagy Ervin és Petrik Andrea főszereplésével készült romantikus kalandfilm március 16-tól látható a hazai mozikban.

A magyar csodakancáról szóló Kincsem filmet 72 napig forgatták, amelynek jeleneteit olyan helyszíneken rögzítették, mint a keszthelyi Festetics kastély vagy a bécsi Práter, amely Európa legrégibb, eredeti formájában megőrzött lóversenypályája. A Blaskovich Ernőről szóló film egyébként a Vajna-korszak eddigi legnagyobb összegű támogatását kapta. A Filmalap egész pontosan 2 milliárd 78 millió forinttal állt a lovas mozi mellé, ami egészen elképesztő összeg, még Pálfi György Toldija is csupán 900 milliót kapott volna, a grandiózus Hídember 1,8 milliárdos költségvetéséből pedig mindössze egymilliárdot állt az állam.

Ez a kétmilliárd adóforint fedezte például azt a mintegy 4500 korhű jelmezt, amit a forgatások során használtak, illetve hogy folyamatosan 120-150 fő dolgozzon a forgatásokon – de akadt például olyan jelenet is, ami miatt egyszerre 600 ember gyűlt össze a forgatási helyszínen.A legnagyobb kihívást állítólag a lovas jelenetek felvételei okozták a stábnak: a forgatás 72 napjából mindössze 17 telt el úgy, hogy nem kellett állatokkal dolgozni, és összesen 97 ló szerepel a filmben, akik közül többen is alakították a címszereplő Kincsemet. A legtöbb nehézséget a Baden-badeni futam rögzítése okozta, amely során négy kamerával kilencven beállítást kellett mindössze egyetlen nap alatt felvenni. A rendező, Herendi Gábor élete legnagyobb munkájának tartja a filmet.

A film főbb szerepeiben Nagy Ervint, Petrik Andreát, Gáspár Tibort, Keresztes Tamást és Gyabronka Józsefet láthatjuk, a további szerepekben pedig mások mellett Kovács Lehel, Rátóti Zoltán, Balsai Móni, Makranczi Zalán, Scherer Péter és Papp János tűnik fel. A forgatókönyvet Herendi és Hegedűs Bálint (Liza, a rókatündér; Parkoló) közösen jegyzi, a film producerei Hutlassa Tamás (A miniszter félrelép, Kontroll, Hurok) és Herendi Gábor, zenéjét Hrutka Róbert szerezte.