Index Vakbarát Hírportál

Bokszolnak és szomjaznak a legjobb európai elsőfilmekben

2016.09.19. 10:41

Egy román, egy német, egy finn, egy izraeli és egy bolgár film versenyez az Európai Filmakadémia legígéretesebb fiatal rendezőjének járó díjáért.

A németországi Oldenburg Filmfesztiválon jelentette be az Európai Filmakadémia az Európai Felfedezés – Prix Fipresci idei jelöltjeit. A díjat minden évben a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségével, a Fiprescivel közreműködve adja át az Akadémia egy ígéretes fiatal rendezőnek első nagyjátékfilmjéért. 

A jelöltek:

  • A román-francia-bolgár-katari Kutyák (Caini), Bogdan Mirica filmje, amely idén Cannes-ban már elnyerte az Un Certain Regard szekció Fipresci-díját. A filmről az Index kritikusa akkor azt írta: „A Nem vénnek való vidék román verziója, csak kár, hogy nem volt megírva rendesen, mert hangulata és ereje lett volna.”

 

  • A német Liebmann, Jules Herrmann filmje, amely idén harmadik díjat nyert a Milánói Leszbikus és Meleg Filmfesztiválon, és amely egy, a múltja elől Franciaországba költöző német tanárról szól.

 

  • Az izraeli-francia Homokvihar (Sufat chol), Elite Zexer filmje, az idei Sundance egyik nagydíjasa, amely már több „fiatal felfedezett” díjat nyert, és amelyet az izraeli filmakadémia 12 díjra jelölt, lényegében az összes kategóriában (legjobb film, rendező, forgatókönyv, színészek, stb). A történet két beduin nő sorsát követi.

 

  • A finn-német-svájci Ollie Mäki legboldogabb napja (Hymyilevä mies), Juho Kuosmanen filmje, az idei Cannes-i Filmfesztivál Un Certain Regard-szekciójának győztese, amelyet Arany Kamera-díjra is jelöltek. Juho Kuosmanen neve néhány csalódott magyar előtt már nem cseng ismeretlenül: 2010-es kisfilmjével ő vitte el a cannes-i Cinefondation díját Szimler Bálint Itt vagyok-ja elől. A film Ollie Mäki, finn pehelysúlyú boxoló életéről szól.

 

  • A bolgár Szomjúság (Jajda), Svetla Tsotsorkova filmje egy faluszélen, egy hotel ágyneműinek mosásából élő családról szól, meg arról, hogy az akadozó vízellátással kapcsolatos problémák hogyan változtatják meg az életüket. A film a szófiai, minszki, az erdélyi (TIFF), a Crossing Europe és a Golden Rose filmfesztiválokon kapott díjakat.

 

Az idei jelöltekről egy bizottság döntött, amelynek tagja volt az EFA igazgatóságának két tagja, Dagmar Jacobsen (Németország) és Angeles González-Sinde (Spanyolország). A bizottságban ott volt a 2015-ös jelölt, Tom Sommerlatte rendező (Németország), a filmszakértő Mihai Chirilov a Kolozsvári Filmfesztivál képviseletében (Románia), és a FIPRESCI három képviselője, Isabelle Danel (Franciaország), Krzysztof Kwiatkowski (Lengyelország), és Neil Young (Egyesült Királyság).

A jelölt filmek közül az Akadémia több mint háromezer fős tagsága választja ki a végső győztest. Az Európai Felfedezés 2016 – Prix Fipresci elismerést december 10-én veheti át a győztes Wroclawban, Európa idei kulturális fővárosában. A díjátadó ceremónia élőben követhető lesz az EFA honlapján.

Ne maradjon le semmiről!