Index Vakbarát Hírportál

Mennyibe kerül egy iráni menyasszony?

2016.10.27. 11:40

November 8-án indul a tizenharmadik Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, 62 filmmel, amik több, mint 30 országból érkeztek. Még az Indexnek is lesz saját filmje.

November 8. és 13. között, Budapesten a Toldi, a Művész, a Kino, az Art+ mozikban és az OSA Archívumban, vidéken pedig a pécsi Apolló moziban, a szegedi Grand Caféban és a székesfehérvár Barátság moziban lesznek láthatóak a Verzió filmjei. Lesz szó iráni lányról, aki rapper szeretne lenni, de a családja inkább eladná jó pénzért menyasszonynak, mániákusan gyűjtögető idős, ortodox zsidó ikerpárról, botcsinálta ukrán falusi seriffekről, egy grönlandi rockzenekarról, egy három idős hölgy társaként működő, érzelmi intelligenciával rendelkező robotról és még rengeteg témáról.

A fesztiválon mutatják be az Index videórovatának szerkesztője, Horváth Balázs másfél órás, Dizájneren című dokumentumfilmjét. A film Geriről, egy súlyos kábítószerfüggőről szól, aki dizájner drogokat használ intravénásan. Két flash között aktív társadalmi életet él Budapest utcáin, egy olyan szubkultúrában, amelybe a legtöbben nem láthatnak bele. Egy fűtetlen foglaltházban télen annyira megbetegedett, hogy kómába esett, amputálni kellett a tüdeje egy részét. Amint felgyógyult, újra drogozni kezdett, pedig tudja, ha így folytatja, nemsokára meghal. A film ebben az időszakban kezdte követni Geri életét, a drogokkal, leszokással való küzdelmét. 

  • Nemzetközi panoráma – válogatás a legújabb nemzetközi rövid- és egészestés, kreatív, emberi jogi dokumentumfilmekből.
  • Magyar panoráma – aktuális társadalmi problémákra és emberi jogi kérdésekre fókuszáló magyar dokumentumfilm-válogatás a legfrissebb alkotások közül. 
  • Úton és otthon – menekültek integrációja – a menekültügy kérdésein belül szekciónk idén az integrációra és az aktív cselekvésre koncentrál, a vetítések után beszélgetéseket szervezünk a Magyar Helsinki Bizottsággal együttműködésben.
  • A jég hátán – az északi sarkvidék környezeti átalakulását, a geopolitikát és az őslakosok jogait kutató dokumentumfilmek. A vetítéseket a Dán Nagykövetséggel együttműködésben szervezett klímakonferencia egészíti ki, koncert és kiállítás kíséri. A program kurátora Anna Stenport és Scott MacKenzie.
  • 1956 a szocialista médiában – válogatás a szomszédos szocialista országok 1956 őszén készített filmhíradóiból. A mozgóképes propaganda mediális sajátosságait és eddig kevéssé vizsgált oldalát kutató válogatás. A program kurátora Varga Balázs filmtörténész.
  • ZOOM IN Diákfilm-verseny – versenyprogram elsőfilmeseknek és diákoknak.
  • Diákverzió – délelőtti vetítéssorozat, melyre azokat a középiskolásokat várják, akiket érdekelnek az emberi jogi kérdésekkel foglalkozó kortárs filmek, és szívesen beszélgetnek is róluk.
  • DocLab workshop – Az integráció útjai – a workshop idén az integráció lehetséges folyamataira fókuszál, tapasztalt és kezdő filmeseknek kínál lehetőséget egy saját rövidfilm vagy trailer elkészítésére.
  • DunaDock Pitching Fórum és Masterclass – háromnapos workshop, mely során Európa élvonalbeli dokumentumfilmes szakértői segítenek projektfejlesztésben, megtanítják az érdeklődőknek hogyan kell megvágni egy trailert úgy, hogy az megállja a helyét a nemzetközi mezőnyben is.
  • Masterclass: díjnyertes dokumentumfilmek vetítése, amit a meghívott alkotók előadása követ.

Ne maradjon le semmiről!