Index Vakbarát Hírportál

Miért ez a nő kapja az összes jó szerepet?

008
2016.11.14. 17:56
Novemberben két nagyszerű film, az Érkezés és az Éjszakai ragadozók főszerepében láthatjuk Amy Adamst. Úgy tűnik, hogy mostanában Hollywoodban minden jó szerepet ő kap meg. Eddig öt Oscar-jelölése van, és majdnem biztos, hogy a februári gálán is ott lesz. Pedig későn futott be, évekig csak tévésorozatokban és B filmekben játszott, már utálta is az egészet. Hogyan lett mégis Hollywood királynője? És mi köze ehhez a hajfestésnek?

Ő korunk legnagyobb színésznője.

Ilyen, visszafogottnak nem nevezhető lelkesedést váltott ki Amy Adams az Éjszaka a múzeumban filmek rendezőjéből, Shawn Levyből. Levy nincs egyedül a véleményével: a negyvenkét éves Amy Adamsnek már van öt Oscar- és hat Golden Globe-jelölése. Utóbbit kétszer meg is nyerte. Hollywood annyira szereti, hogy csak ebben a hónapban két nagyszerű főszerepben láthatjuk: ő az Érkezés című sci-fi nyelvésze és az Éjszakai ragadozók című thriller kőgazdag, de elhanyagolt felesége. Mindkét szerepért simán kaphat újabb Oscar-jelölést.

Úgy tűnik, hogy egy ideje minden jó szerepet ő kap meg, legalábbis azokat, amikhez Jennifer Lawrence túl fiatal. Bár évtizedek óta filmszínész, negyvenéves korára futott be igazán. Az viszont még kérdés, hogy az arany évek után Meryl Streep vagy Glenn Close lesz-e belőle. Mindketten agyonfoglalkoztatott, sikeres és tehetséges színésznők voltak a negyvenes éveikig, de míg Streepet azóta is a legjobb ajánlatokkal találják meg, Close-t csúnyán hanyagolják. Ráadásul Streep 19 Oscar-jelöléséből háromszor is nyerni tudott, Close viszont hat jelölésből egyszer sem. Pedig nagyon megérdemelné.

Bárhogy is alakul, Amy Adams most nem panaszkodhat. Annyi ínséges év után, amikor tévésorozatokban (és ez akkoriban nem azt jelentette, mint ma) és gagyi filmekben vegetált, most ott ül Hollywood tetején. De mit tud ő, amit más nem?

Egyszer a vasárnapi hittanórán elsírtam magam, amiért a nagypapám kávét ivott, ami a mormonoknál az alkohollal és dohánnyal együtt tiltott, én pedig gyermeki naivitással elhittem, hogy ezért nagypapám a pokolra fog jutni.

Amy Adams így emlékezett egy HBO-interjúban a gyerekkorára. Ami egyáltalán nem volt szokványos: bár a szülei amerikaiak, ő Olaszországban született, mert katona apja éppen ott állomásozott. Amynek hat testvére van, a család a mormon vallást követte egészen addig, amíg a szülők el nem váltak. Ekkor kitették őket az egyházból, de a mormon évek nem múltak el nyomtalanul. „Mormonként nevelkedtem, egy hazugság súlyát halálomig a lelkemen cipelném” – állítja Adams, aki ennek megfelelően meglepően őszinte interjúkat szokott adni.

Abból sem csinált titkot, hogy sokáig eszébe sem jutott, hogy színésznő legyen. Orvos akart lenni, de túl hülye volt a kémiához. Hiába járt különórákra is, nem sikerültek a vizsgái, ezért úgy döntött, hogy olyasvalamit keres, ami könnyebb, és több örömöt ad. Ez lett a tánc, illetve később a színjátszás. Rögtön az első filmje, a magyarul Szépségtépő versenynek keresztelt vígjáték forgatásán megtépte Kirsten Dunstot. Igaz, Adams szerint csak egy kis lökés volt, mert Dunst a Minnesotában élőkön poénkodott. És mivel Adams is élt pár évet Minnesotában, magára vette a dolgot.

Nagyon sértőnek találtam azt a mérhetetlen szarkazmusát, ahogy rólunk beszélt, szóval megütöttem a karján, de csak gyengén. Nem erősen, ahhoz túl jószívű vagyok.

Amy Adams eddigi Oscar-jelölései 

2014: Amerikai botrány

2013: The Master 

2011: The Fighter – A harcos

2009: Kétely 

2006: Junebug

Feltehetően nem emiatt, de ezután évekig nem tudott előrébb lépni. Tévésorozatokban, B filmekben vegetált, amíg 2002-ben be nem került Spielberg Kapj el ha tudsz! című filmjébe Leonardo DiCaprio és Tom Hanks mellé. Ezek után joggal reménykedhetett benne, hogy most aztán beindul a karrierje, de nem így lett. Később úgy nyilatkozott, hogy ebben az időszakban iszonyú fullasztónak érezte a nyomást, ami rá nehezedett, hogy olyan színésznő váljon belőle, amihez nem volt elég önbizalma. Ráadásul a bulvársajtónak sem volt érdekes, a magánélete sem akkor, sem azóta nem túl mozgalmas. 2002 óta Darren Le Gallo színésszel él, egy kislányuk van.

Aztán eljött 2005 és egy kis, független film, a Junebug. Ez hozta meg Amy Adams szakmai áttörését, a cserfes terhes nő szerepéért díjazták a Sundance Fesztiválon, és először jelölték Oscarra. De ami ennél is fontosabb, ennek a filmnek köszönhetően kezdte újra élvezni a színjátszást. Itt döntötte el, hogy felhagy a görcsös karrierépítéssel, és nem érdekli többé, hogy hányan nézik meg a filmjeit, milyen alacsony költségvetésből készülnek, csak az, hogy jók legyenek és örömet okozzon a készítésük. Naná, hogy ezek után lett a kasszasikerek királynője.

De ehhez kellett még valami. Ma már szinte hihetetlen, de védjegye, a hosszú, dús, vörös haja festett. Adams eredetileg szőke, csak 2007-ben a Disney élőszereplős meséje, a Bűbáj főszerepe miatt lett vörös. A közönség nagyon szerette ezt a filmet, a színésznő pedig megtartotta a hajszínt. A hatás elementáris volt. Adams elmondása szerint sokkal több szerepajánlatot kapott, sokkal többször hívták vissza egy-egy castingot követően a hajszínváltás után. Csak egy hátránya volt: a való életben sokkal kevesebb pasi bókolt neki, mint korábban.

Azt hiszem, nagyon rossz szőke voltam

– mondta később arról, hogy miért jelenthetett ekkora fordulatot a karrierjében a hajszínváltás.

Bár ez talán nem volt túl nagy ár azért, hogy a következő években olyan filmekben játszhasson, mint a Charlie Wilson háborúja, a Kétely, a Julie & Julia – Két nő, egy recept, a The Fighter – A harcos, a The Master, A nő vagy az Amerikai botrány. Csupa olyan film, amiért minden hollywoodi színésznő ölni tudna, olyan partnerekkel, mint Tom Hanks, Julia Roberts, Meryl Streep, Christian Bale, Philip Seymour Hoffman, Joaquin Phoenix vagy Bradley Cooper. És ezek mellett ő Superman csaja, bár az új Superman-filmek minősége erősen megkérdőjelezhető.

Amy Adams úgy lóg ki a sorból, hogy közben tökéletesen illeszkedik a gépezetbe. Tud igazi bombázó és teljesen jelentéktelen, már-már csúnyácska is lenni. Bár a Bűbáj miatt ráragadt, hogy ő egy kedves, mosolygós, egyszerű lány, de ezután filmről filmre bizonyította, hogy mennyi más van még benne. Hogy mennyire elszánt, azt bizonyítja, hogy a 2011-es The Fighter – A harcos után 2014-ben újra bevállalta a közös munkát David O. Russell rendezővel annak ellenére, hogy nehezére esett vele dolgoznia. Az Amerikai botrány forgatásakor Russell megint megríkatta, sőt, a pletykák szerint szereplőtársa, Christian Bale tette helyre a rendezőt, hogy üssön meg normálisabb hangot Adamsszel. Az eredmény egy újabb Oscar-jelölés lett. De ki tudja, talán rá gondolt, amikor azt mondta:

Dolgoztam párral a legaljasabb emberek közül a világon. Már semmi nem tud megijeszteni.

(Borítókép: Amy Adams az Éjszakai ragadozók c. filmben. Fotó: outnow.ch)

Ne maradjon le semmiről!