Index Vakbarát Hírportál

Kiborult a francia szélsőjobb egy rájuk reagáló film előzetesén

2017.01.04. 07:04

Két hónappal a francia elnökválasztás előtt mutatják be a Chez Nous című filmet, melynek trailerében feltűnik egy Marine Le Penre hajazó szereplő is. A Nemzeti Front politikusai szerint ez elfogadhatatlan.

A film (magyarul kb. Otthon vagy A mi hazánk) főszereplője egy nővér (Emilie Duquenne), aki egy fiktív, de nyilvánvalóan a Nemzeti Frontra emlékeztető, Hazafias Blokk nevű párt segítségével politikai karriert fut be. A bemutatója február 22-én lesz, két hónappal az elnökválasztás első fordulója előtt, és a trailer végén feltűnik egy szereplő (Catherine Jacob), akit láthatóan a Nemzeti Front elnökjelöltjéről, Marine Le Penről mintáztak.

A párt politikusai meg se várták a filmet, már a trailert látva kiakadtak: Florian Philippot alelnök "botrányosnak" és "elfogadhatatlannak" nevezte, hogy egy "nyilvánvalóan Nemzeti Front-ellenes filmet" mutassanak be, ilyen közel a választásokhoz. 

A Chez Nous rendező-forgatókönyvírója a belga Lucas Belvaux, akinek legismertebb munkája a 2002-ben készült, három filmből álló Trilógia, és aki tagadta a politikus vádjait: "Philippot csak a trailert látta, ez így csak olcsó hangulatkeltés, mely eltereli a vitát a film valódi üzenetéről" - nyilatkozta.

"Ez nem annyira a Nemzeti Frontról szól, hanem inkább a populista üzenetről, és hogy miként viszonyulnak az emberek a politikához. A szavazók érdekelnek engem, nem a pártok" - mondta a rendező, aki azzal se ért egyet, hogy a filmje Nemzeti Front-ellenes lenne:

"Ez nem egy harcias film, sokkal inkább egy elkötelezett és polgári film. Vitaindítónak készült, nem pedig azért, hogy az NF-et provokálja, esetleg az NF-től való félelemre erősítsen rá" - fejtegette Belvaux, aki nyilván örült az ingyenreklámnak.

Franciaországban 2017 tavaszán tartanak elnökválasztást, az eredmény nemcsak a francia, hanem az európai politikára is hatással lehet.