Index Vakbarát Hírportál

Maláj közpénzlopásba keveredett DiCaprio

2017.06.16. 16:33

Hatalmas, átfogó razzia részeként az amerikai hatóságok lefoglaltak több olyan drága műtárgyat, amiket többek között Leonardo DiCaprio kapott jótékonysági célra. A Reuters írja, hogy a probléma mögött Najib Razak maláj miniszterelnök és köre, akik ellen óriási sikkasztási és pénzmosási ügy zajlik éppen.

Az egész mögött a Razak által alapított gazdaságfejlesztési alap áll, ami fedőcégeken és amerikai bankokon keresztül loptak ki drága ingatlanokat, luxus termékeket, Monet- és Van Gogh-festményeket, egy komplett repülőgépet, illetve A Wall Street farkasa című filmet is finanszírozták, ami a témát tekintve különösen ironikus.

DiCapriótól többek között Basquiat- és Picasso-festményeket foglaltak, illetve Marlon Brando Oscar-szobrát. A színész korábban már jelezte, hogy hajlandó átadni minden ajándéktárgyat, ami az ügyhöz köthető. Ezeket a szokásos jótékonysági aukciójához fogadta el, de már elkezdte átadni a hatóságoknak. A Wall Street farkasát finanszírozó, és az ügyben központi szereplőnek számító Red Granite Pictures nevű produkciós cég még csak nem is jótékonysági célból adta DiCapriónak Brando szobrát, hanem csak amolyan forgatási ajándékként.

Egyébként a hírek szerint a maláj gazdaságfejlesztési alap más filmeken keresztül is mosta a pénzt, mint például a Dumb és Dumber kettyó és a Megjött apuci!

Ne maradjon le semmiről!