Index Vakbarát Hírportál

Rekordévre számít a magyar filmipar

2017.08.08. 11:44

Az év második felében tovább erősödik a hazai filmgyártás, jelenleg is több nagy költségvetésű magyar és külföldi produkció készül Magyarországon. A közvetlen filmgyártási költések idén várhatóan meghaladják a 100 milliárd forintot.

Egy kedden megjelent kormányhatározat szerint a Filmalap által kezelt letéti számlán a második negyedévre 7,7 milliárd forint kiegészítő forrás áll rendelkezésre. Idén rekordösszegű, 100 milliárd forint feletti forgalom várható a magyarországi filmgyártásban, köszönhetően a hazai filmipar, elsősorban a filmes szakemberek jó hírének, a filmipari infrastruktúrának, az ország építészeti adottságainak és az Európai Bizottság által 2019-ig jóváhagyott magyar filmtámogatási rendszernek (ennek alapja a 25 százalékos közvetett támogatás, amit filmszakmai adókedvezménynek hívnak).

A Filmalap 2013-ban hozta létre a letéti számla rendszerét, amivel a közvetett támogatási rendszer egyszerűbbé és átláthatóbbá vált,  legalábbis papíron. A kifizetések úgy történnek, hogy az elkülönített letéti számláról (ami a TAO befizetések gyűjtőszámlájaként működik) a filmelőállító vagy filmgyártó vállalkozások az NMHH Nemzeti Filmiroda által kiadott hatósági határozat alapján kapják meg a törvény által garantált közvetett támogatási összeget. 

A kiemelkedő költségvetésű magyar filmek mellett - ezek közé tartozik például az Oscar-díjas Nemes Jeles László Sunset című új alkotása, Herendi Gábor Valami Amerika 3 című filmje és a Liza, a rókatündérrel berobbant Ujj Mészáros Károly X. című krimije - Krzysztof Zanussi ősszel Magyarországon forgatja hazai koprodukcióban készülő Éter című kosztümös filmjét is. Nélunk forgott  még

  • Jennifer Lawrence, Jeol Edgarton és Jeremy Irons főúszereplésével a Red Sparrow
  • Jamie Dornannel, Ben Mendelsohnnal és Jamie Foxxszal a Robin Hood,
  • Dakota Fanninggel, Daniel Brühllel és Luke Evansszel az Alienist című sorozat,
  • a Colette című életrajzi film Keira Knightley főszereplésével
  • és most forog Mila Kunis és Kate McKinnon főszereplésével a Spy Who Dumped Me.