Index Vakbarát Hírportál

Érkezik a hétszázmilliós magyar rajzfilm

2017.08.24. 13:18

Szeptember 28-tól látható a hazai mozikban a közel 700 millió forintból megvalósított, új magyar családi rajzfilm, a Salamon király kalandjai. A film forgatókönyvét a Gergő és az álomfogók ifjúsági sorozat megalkotója, Böszörményi Gyula írta, a rendező pedig a belga származású Albert Hanan Kaminski, akit a Babar: Az elefántok királya vagy a Pettson és Findusz-filmek miatt lehet ismerni.

A történet főhőse a 17 éves, az uralkodásra éretlen Salamon király, aki éppen esküvőre készül Balkisszal, Sába királynőjével. De Hadad, Edóm utolsó királyának a fia bosszút áll Salamonon apja bűnéért, Edóm lerombolásáért. Bosszújához megidéz egy démont, Salamon pedig máris a sivatag közepén találja magát, távol az országától. A királyfi és hű társa, Tobi, a sivatagi róka útnak indulnak, hogy visszaszerezzék a trónt.

Salamon király kalandjai - előzetes

A családi rajzfilm ötlete – olvasható az előzetesről szóló közleményben – már több mint tíz éve megfogalmazódott az alkotókban. A nagyszerű Lengemeséket is jegyző magyar Cinemon Stúdió az első tervekkel még a Magyar Mozgókép Közalapítványnál pályázott, majd annak megszűnése után a Magyar Nemzeti Filmalaphoz jelentkeztek, ahonnan 2011-ben 200 millió forintot nyertek gyártási támogatásként. A film teljes költségvetése végül közel 700 millió forint lett, és fele-fele arányban magyar, illetve izraeli koprodukció, mind a finanszírozás, mind a gyártás tekintetében. A gyártás végül 2014-ben kezdődött el, és az elmúlt három évben majdnem kétszáz fős, nemzetközi stáb részvételével zajlott. 

Salamont Nagy Ervin szinkronizálta, Tobit, a rókát Csöre Gábor, de szinkronhang lesz még többek között Schneider Zoltán, Csankó Zoltán, Szacsvay László, Harsányi Gábor vagy Esztergályos Cecília is.

Ne maradjon le semmiről!