Index Vakbarát Hírportál

Juliette Binoche elől nyerhet el egy filmdíjat egy magyar színésznő

Négy díjra jelölte az Európai Filmakadémia Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét

2017.11.05. 09:56

Négy kategóriában jelölték Európai Filmdíjra Enyedi Ildikó filmjét: a Testről és lélekről lehet a legjobb film, elnyerheti a legjobb rendező, a legjobb forgatókönyvíró (Enyedi Ildikó) és legjobb női főszereplő (Borbély Alexandra) díját is.

Az Európa Filmdíj a legfontosabb európai filmes díjátadó, melyet minden évben az Európai Filmakadémia tagjai ítélnek meg. Az ünnepélyes eseményre december 9-én, Berlinben kerül sor.

Enyedi Ildikó Balázs Béla-díjas, Érdemes művész filmjeivel több, mint negyven hazai és nemzetközi díjat nyert el korábban, szerepelt Cannes-ban (Az én XX. századom, Arany Kamera díj a legjobb elsőfilmnek), Velencében (Bűvös vadász, Tamás és Juli), Locarnóban (Simon mágus, a Zsűri különdíja) és más meghatározó fesztiválokon. Legutóbbi munkája az HBO-n nagy sikerrel játszott Terápia című sorozat volt, amelynek a harmadik, egyben befejező évadja hamarosan a képernyőkre kerül. A Testről és lélekről az év elején a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Arany Medve-díjat kapott.

Az Európai Filmakadémia díjáért a legjobb filmek közül a magyar jelöltön kívül A négyzet, A remény másik oldala, a 120 dobbanás percenként és a Loveless versenyez. Borbély Alexandra (vele készült interjúnk itt olvasható) neve is elég erős mezőnyben szerepel: rajta kívül Juliette Binoche (Bright Sunshine In), Isabelle Huppert (Happy End), Paula Beer (Frantz) és Florence Pugh (Lady Macbeth) a jelöltek. Enyedi Ildikó emellett az Egy szent szarvas meggyilkolása, A négyzet és a Szeretet nélkül rendezőivel és forgatókönyvíróival, a Frantz írójával és A remény másik oldala rendezőjével együtt lett jelölt.

A Testről és lélekről-t eddig 84 ezer néző látta a magyar mozikban, és továbbra is folyamatosan műsoron van.

Ne maradjon le semmiről!