Index Vakbarát Hírportál

Egy rakat elrejtett meglepetést találtak az új Star Wars-filmben

EP8-FF-002991
2017.12.21. 05:18

Az Entertainment Weekly megpróbálta kigyűjteni az összes elrejtett poént és meglepetést a Star Wars - Az utolsó Jedikből. Kiderült, hogy Mark Hamill nem csak Luke szerepét játssza, de egy másik figurát is, szerepel benne Joseph Gordon-Levitt, elmagyarázzák Leia tábornok vitatott nagyjelenetét, és annak is jelentése van, ami alig hallható a nagy, odvas fa jelenetében.

De még gyorsan egy breaking news: Ron Howard, a Han Solóról szóló Solo-film rendezője hihetetlen, a világot felforgató megjegyzést tett. Két és fél órára otthagyta ugyanis a Solo vágószobáját, és elment megnézni Az utolsó Jediket, majd közölte a Twitteren: "Nagyszerű munka!" Még azt is sietett hozzátenni, hogy pénzért látta a filmet: "A fizető közönség, akik között a családommal megnéztük, tapsolt és éljenzett." Ezt már Rian Johnson sem hagyhatta szó nélkül: "Köszi, Ron!", válaszolta, két szívecskével megtoldva.

Mark Hamill második szerepe

Sokaknak feltűnt a Star Wars - Az utolsó Jedik stáblistájában, hogy valahol a nagyon sokadik helyen még egyszer szerepelt Mark Hamill neve, mondván: ő játszotta Dobbu Scay-t. Az Entertainment Weekly (EW) gyorsan fel is hívta emiatt Hamillt, de ő csak annyit mondott: "Nem árulom el. Szeretek rájátszani a dolog rejtélyességére." A lap ettől még persze kiderítette, kiről van szó: a Canto Bight-i kaszinóbolygó egyik épp csak pár pillanatig látható szereplőjéről.

Hamill sokszor szinkronizált animációs karaktereket - a leghíresebb ezek közül Joker a Batman-rajzfilmekből -, ezért megkérte a rendező Rian Johnsont, hadd játsszon el valakit a kaszinó népes CGI-statisztériájából. "Megkértem, hadd játsszak el egy animált karaktert, ő meg azt mondta, persze, miért ne. Úgyhogy elmehettem a kaszinós forgatás helyszínére, ahol százötven hihetetlen kosztümökbe bújtatott alak között ott vagyok én is" - mondta Hamill, de a film jelmeztervezője, Mark Kaplan rögtön ki is javította, mivel valójában nem csak 150, hanem 200 figura jelenik meg a kaszinós jelenetekben.

Azt már Pablo Hidalgo, egy több Star Wars-film sztoriján is dolgozó kreatív árulta el a Twitteren egy rajongói kérdésre, hogy ennél pontosabban kiről van szó: arról az enyhén ittas alakról, aki összekeveri BB8-et egy félkarú rablóval, és pénzt dob bele. Ebben a rajongói fórumban szerepel róla egy elmosódott, nyilván a moziban fényképezett kép is.

A Dobbu Scay név sem teljesen véletlen: a betűi a film vágója, Bob Duscay nevének anagrammája. A rendező szerint ez is Pablo Hidalgo "jó szórakozásának" köszönhető. Ez még Hamill számára is meglepetés volt: "Azt hittem, csak kiszórtak egy csomó Scrabble-betűt az asztalra, és azt mondták: rakjunk ki egy nevet, ami ijesztőbb Dookunál is!"

Szerepel Joseph Gordon-Levitt is

Joseph Gordon-Levitt Rian Johnson rendező kedvenc színésze, ő volt két korábbi filmje, a Tégla és a Looper főszereplője is, ráadásul Az ébredő Erő premierjén beöltözött Yodának, úgyhogy nem csoda, hogy kapott egy kis beugrási lehetőséget a Star Warsban is. (Viszont a következő bekezdés minimális spoilert tartalmaz, aki még nem látta a filmet, ugorja át.)

Az ő szerepe nem is olyan kicsi, mint Mark Hamill cameója: ő azt a magas űrlényt játssza, aki kiszúrja, hogy Finn és Rey tilosban parkoltak le az űrhajójukkal a Canto Bight-on, és fel is nyomja őket a rendőröknél. Aztán még egyszer megjelenik a kaszinóban, ugyanebben a minőségében a rendőrök oldalán.

A figura neve Slowen Lo, ami megint csak nem véletlen: a Beastie Boys 1986-os dalára, a Slow and Low-ra utal. De ez nem az utolsó biccentés a Beastie Boys felé: az EW még azt is kiszúrta, hogy Slowen Lo ugyanolyan harcsaszerű űrlény, mint az Ellenállás pilótája, Ello Asty, aki pedig az együttes 1998-as Hello Nasty című lemezéről kapta a nevét.

Mit mond a fa?

A szent Jedi-szigeten, Ahch-Tón persze van egy nagy, misztikus, odvas fa, mert nyilván minden, a Jedik számára fontos helyen kell lennie egy nagy, misztikus, odvas fának. A filmben, amikor Rey behatol a fa belsejébe, kántálás hallatszik. Az EW pedig azt is megfejtette, mik is ezek a hangok.

A film két hangdizájnere, Matt Wood és Ren Klyce (akinek nagyon viccesen hasonlít a neve Kylo Renére, de ez már aztán tényleg véletlen) elmondták: a kántálás egy össze-vissza vadított szöveg, ami olyan, mint egy az Erő hívői által mondogatott mantrán alapszik. Hidalgo keze persze ennek a kitalálásában is benne van.

A jelenethez egy húszfős kórust szereztek, ők szolgáltatták a tömeghangokat és más zajokat. A kórusban a Zsivány Egyes és a Hihetetlen család Oscar-díjas zeneszerzője, Michael Giacchino is énekelt vagy zajongott.

Leia vitatott nagyjelenete (spoiler)

A következő egy hatalmas spoiler, úgyhogy aki nem látta a filmet, itt hagyja abba a cikk olvasását.

Szóval van az a jelenet a filmben, ami valószínűleg a legmegosztóbb az egészben: a filmről szóló podcastünkben mi egyhangúan azon az állásponton voltunk, hogy úgy hülyeség az egész, ahogy van. Ebben egy, azt űrhajót ért találat után Leia tábornok ájultan kirepül az űrbe, elkezd megfagyni, majd megmozdítja az ujjait, kinyitja a szemét, és visszalebeg az űrhajóba.

Az EW már korábban megírta, mi erre a magyarázat a filmkészítők szerint: ezt egy vetítés utáni kérdezz-feleleken mondta el a rendező Rian Johnson. Ahogyan azt Luke Skywalker elmondja A Jedi visszatér végén, Leia is Skywalker, így benne is megvan az Erő, amiről Luke a mostani filmben azt is kifejti: az sokkal többet jelent, mint kövek mozgatását és fénykardozást. Ez a Leiában ott lakozó Erő az, ami ebben a krízishelyzetben aktivizálódik benne a trauma hatására.

"Tetszett a gondolat, hogy ösztönös dologról van szó. Olyasmiről, mint amit azokról a gyerekekről hallani, akik egy autó alá szorultak, és ettől előjött belőlük valami szupererő, és meg tudják emelni a kocsit" - mondta Johnson Leia képességéről. "Az utolsó pillanatban még megmutatja, hogy nem adja fel a harcot. Ahogy egy fuldokló visszaküzdi magát a felszínre, úgy tör elő első alkalommal Leiából az Erő."

A lap most erről a jelenetről is megtudott egy új infót: miután Leia visszatér az űrhajóra, egy betegágyra fektetik, és több jelenetben ott van a háttérben, egyelőre eszméletlenül. A filmkészítők viszont nem akartak annyira kiszúrni Carrie Fisherrel, hogy órákon vagy napokon keresztül mozdulatlanul kelljen feküdnie, úgyhogy Neal Scanlan, a film effektguruja és csapata készített egy Leia-babát és egy nagyon élethű Leia-maszkot, ami tökéletesen megfelelt arra a célra, hogy amikor nem premier plánban mutatják a tábornokot, a megszólalásig ugyanúgy nézzen ki, mint Fisher.

"Persze, amikor közelről mutattuk, Carrie volt ott" - mondta Johnson, hozzátéve: a maszkkal Scanlanék "olyan jó munkát végeztek, hogy a végeredmény egészen kísérteties lett".

Ne maradjon le semmiről!