Index Vakbarát Hírportál

Szép, mint egy alien és egy terminátor véletlen találkozása a vágóasztalon

mopop
2018.01.06. 17:47

Van jónéhány hely a világon, ahová az igazán elkötelezett filmrajongók legalább egyszer az életben szeretnének eljutni. Ilyen zarándoklat célja lehet például a Warner Bros. Los Angeles-i vagy angliai stúdiói, az Universal Studios valamelyik szórakoztató létesítménye, a Los Angeles-i Filmakadémia (Academy of Motion Picture Arts and Sciences, AMPAS), a Paramount Los Angeles-i stúdiói, a Csillagok háborúja tunéziai helyszínei, a tokiói Studio Ghibli múzeum, vagy például a babelsbergi filmpark – és ilyen hely Seattle-ben a popkultúra múzeuma (Museum of Pop Culture, Mopop) is.

A kortárs kultúrát befogadó nonprofit múzeumot Paul G. Allen, a Microsoft társalapítója hívta életre 2000-ben, akkor még zenei profillal. A 13 ezer négyzetméteres új múzeum az elmúlt tizenhét évben egyre többféle popkult művészeti ágat – popzenét, képző-, fotó- és filmművészetet, videójátékokat – fogadott be, tucatnyi különféle állandó és időszaki kiállításnak helyet adva.

A Mopop meghatározó része az Allen gyűjteményén alapuló fantasy, science-fiction és horrorfilmes kiállítás, a 2004-ben megnyitott Science Fiction Museum and Hall of Fame, tömve eredeti filmes relikviákkal, jelmezekkel, kellékekkel, modellekkel, dokumentumokkal. A jelenleg Icons of Science Fiction néven futó filmes múzeum tanácsadó testületének tagjai: Steven Spielberg, Ray Bradbury, James Cameron és George Lucas. Ottjártunkkor volt szerencsénk egy pazar időszaki kiállításhoz is: a 2018 őszéig nyitva tartó Star Trek: Exploring New Worlds tárlat az egyik legnagyobb rajongótáborral rendelkező sci-fi-univerzumot mutatja be filmes kincseken keresztül.

Alábbi nagyképes beszámolónk segítségével betekinthetnek a Mopop ikonikus gyűjteményébe, ahol gyönyörűen megfér egymás mellett a terminátor, a xenomorf, a dalek és a borg, ahol a fézerre lézerkard felel, ahol hoverboardon száguldó szellemirtók vadásznak szökött replikánsokra.