Index Vakbarát Hírportál

Gifekben meséljük el a három és fél órás Oscar-gálát

2018.03.05. 07:31

Egészen hosszú, több mint három és fél órás volt az idei Oscar-díjátadó, ahol a díjazottak között nem volt igazán nagy meglepetés, és igazán emlékezetes momentum sem, amiről még évek múlva is beszélni fogunk. Persze nem lehet minden évben olyan oltári baki, mint a tavalyi gálán, úgyhogy nézzük mik voltak a legérdekesebb pillanatok idén.

Jimmy Kimmel nem kockáztatott, beszédében viszonylag sokat beszélt a Hollywoodot megrázó zaklatási botrányokról, de közben sikerült azt is szem előtt tartania, hogy nem a filmipar fogja megszabadítani a világot a munkahelyi zaklatástól. Egyetlen nagyobb gagje volt, ennek keretében fogott egy csomó menő és jófej sztárt Mark Hamilltől, Gal Gadoton át, Armie Hammerig, akikkel átmentek a szemben lévő moziba, ahol gyanútlan nézőket leptek meg. 

A koncepció nem volt rossz és a legmegfelelőbb sztárokat vitte magával, ennek van valamennyi esélye, hogy hosszabb távon megmaradjon az emlékezetben.

Később voltak nem annyira jól sikerült poénjai is. Az egyik átvezetés során odament Steven Spielberghez és megkérdezte, hogy van-e nála fű, ami ugye Kaliforniában már legális. Spielberg igyekezett úgy tenni, mint aki veszi a poént, de nem úgy tűnt, mint aki nagyon élvezi a szituációt.

A köszönőbeszédek közül talán Frances McDormandé volt a legemlékezetesebb, aki miután átvette a díját, arra kérte a teremben lévő összes női jelöltet, hogy álljanak fel.

Nagyszerűen időzített pillanat volt a #metoo és a #TimesUp évében, amikor először volt az operatőrök között női jelölt. McDormand beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy változást csak akkor lehet elérni, ha ezeket az alkotókat megtalálják a megfelelő producerek és meghallgatják, hogy milyen projekthez van szükségük finanszírozásra. Végül az "inclusion rider" kifejezéssel zárta beszédét, ami olyan szerződésbeli kitétel, ami arról szól, hogy a sztárok előírhatják, hogy minél színesebb és nemi arányt tekintve egyenlőbb stábbal kívánnak dolgozni a filmben.

Frances McDormand díját a hagyomány szerint a tavalyi győztes Casey Afflecknek kellett volna átadnia, aki viszont zaklatási ügyei miatt inkább kihagyta a gálát. Ez egy remek lehetőséget adott a producerek kezébe, akik éltek is vele, mert így a díjat Jennifer Lawrence és Jodie Foster adták át. Utóbbi mankóval érkezett.

A köszönőbeszédekben csak visszafogottan volt aktuálpolitika, de ezt is lehet elegánsan csinálni, ahogy az Guillermo Del Torónak sikerült is. Donald Trump elnök még a kampány során mondta, hogy Mexikóból nem a legjobb emberek emigrálnak Amerikába, hanem a drogosok, a bűnözők és az erőszaktevők. Ehhez képest az elmúlt öt évben már a harmadik különböző mexikói rendező nyerte meg a legjobb rendezőnek járó Oscart. Del Toro elegánsan azt mondta, hogy a filmművészetben az a legfantasztikusabb dolog, hogy eltörli a vonalakat a homokban, miközben a világ azon dolgozik, hogy azok még mélyebbek legyenek.

Del Toro nagyon boldog volt és reagálva a tavalyi eseményekre, miután megkapta a díjat, kivette Warren Beatty kezéből a borítékot és a saját szemével győződött meg arról, hogy tényleg az ő filmje a győztes.

Az este egyik legboldogabb nyertese Jordan Peele volt, akinek Tűnj el! című filmjét a legjobb film kategóriában is esélyesnek tartották, de végül meg kellett elégednie a legjobb eredeti forgatókönyv díjával. Látszott rajta, hogy őszintén meghatódott, de profi és összeszedett beszédet mondott. Beszélt arról, hogy húszszor hagyta abba az írást, mert azt gondolta, hogy esélytelen, hogy valaha megvalósuljon. De mindig visszatért hozzá, mert tudta, hogyha elkészül, akkor az emberek kíváncsiak lesznek rá. Megköszönte mindenkinek, aki segített abban, hogy ez a film létrejöhessen. 

Remek köszönőbeszédet mondott Roger Deakins is, aki a legjobb fényképezés díját vihette haza a Szárnyas fejvadász 2049-en végzett munkájáért. Az angol operatőrnek ez volt a 14. jelölése, így volt ideje rákészülni, és egyáltalán nem tűnt úgy, mint aki zabos az Akadémiára, amiért így megváratták a díjjal, amit már többször is megkaphatott volna. Beszédében megemlítette Budapestet is, hogy munkája során voltak olyan kollégák, akikkel már régen dolgozik együtt és voltak, akikkel itt Magyarországon találkozott először.

A köszönőbeszédekből ugyan hiányzott a politika, de így sem maradt teljesen apolitikus az este. Common Andra Day -jel közösen előadta a  Stand Up for Something című dalt a Marshall című filmből, amiben szóba került minden fontosabb esemény a közelmúltból, a Parklandben történt lövöldözéstől kezdve a Haitin és Puerto Ricoban történt humanitárius katasztrófákon keresztül az NFL játékosok tiltakozásáig.

Kobe Bryant is díjt kapott az este, ő volt ugyanis a legjobb animációs rövidfilm díját megkapó Dear Basketball egyik producere. Ezért valószínűleg támadni fogják az Akadémáit, mert a korábbi NBA-sztárt többször vádolták már szexuális zaklatással. Úgy tűnik viszont néhányan immunisak a vádakra, hiszen tavaly Casey Affleck, illetve idén Gary Oldman is megkapta úgy a díjat, hogy többen vádolták őket zaklatással.

Ne maradjon le semmiről!