Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Takahata Iszao, a Szentjánosbogarak sírjának rendezője

2018.04.06. 08:46

82 éves korában meghalt Takahata Iszao, japán filmrendező, a Stugio Ghibli egyik alapítója. A Hollywood Reporter beszámolója szerint egy tokiói kórházban halt meg. Azt jelenleg nem erősítették meg hivatalosan, hogy mi volt a halál oka, de Takahata egészsége tavaly nyáron romlott meg súlyosan, azóta többször kellett kórházban kezelni. A beszámolók szerint szívelégtelenségben, vagy tüdőrákban halhatott meg.

Takahata egyike volt a Stugio Ghibli, japán animációs ház alapítóinak. Egyik leghíresebb filmjét a Szentjánosbogarak sírját 1988-ban készítette el. Ennek egy testvérpár a főszereplője, akik a Japán háborús körülmények között próbálnak meg életben maradni. Takahata 9 évesen maga is átélte, hogy amerikaiak bombázzák a városát, személyes élményei is megjelentek a filmben, amit az animációs filmek klasszikusai között tartanak számon. 

Ezenkívül olyan filmeket készített még, mint a Vissza a gyerekkorba, A mosómedvék birodalma, A Yamada család. Utolsó filmjét, a Kaguya hercegnő történetét Oscar-díjra is jelölték és  50 millió dolláros költségvetésével ez volt minden idők egyik legdrágább Japán filmje. Az Oscar-jelölés ellenére a film anyagilag bukás volt.

A rendező utolsó munkája a Vörös teknős című filmen volt, aminek a készítésében művészeti producerként vett részt.

Ne maradjon le semmiről!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport