Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a 80 nap alatt a Föld körül rendezője

2018.04.28. 23:27 Módosítva: 2018.04.28. 23:29

Kilencvennyolc éves korában meghalt Michael Anderson brit rendező, aki az 1956-ban készített 80 nap alatt a föld körül című filmmel lett híres. A filmet öt Oscar-díjjal jutalmazták. Anderson szerdán hunyt el a kanadai Vancouverben, de a hírt csak most jelentették be.

Anderson a második világháború alatt a légvédelemnél teljesített szolgálatot, majd a denhami stúdióban dolgozott. 1949-ben Peter Ustinov társrendezője volt. 1950-ben jutott először önálló feladathoz. Az 1950-es években Londonban színházi rendezőként is bemutatkozott, és színészként is fellépett.

Legismertebb munkája a Jules Verne regénye nyomán készült 80 nap alatt a föld körül volt. A film a maga idejében számos rekordot döntött. Anderson például több mint 2 ezer kamerabeállítást használt, a stáb a forgatás ideje alatt annyit utazott, mint előtte egyik film készítői se, és a film a mozipénztáraknál is csúcsot döntött. A film az akkor újításnak számító Todd-AO formátumban készült, amely 30 képváltásszámot használt az addig elterjedt másodpercenkénti 24 helyett. 1968-ban ő rendezte A halász cipője című filmet is Anthony Quinn, Laurence Olivier és John Gielgud főszereplésével.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport