Index Vakbarát Hírportál

Moziba kerül a kisfilm, amire 10-ből 10 pontot adott az Index

2018.05.14. 22:27

Schwechtje Mihály rövid játékfilmje, az Aki bújt, aki nem a mozikban is látható lesz. Az áprilisban a Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál versenyprogramjában szereplő kisfilm A fa alatt című skandináv fekete vígjáték kísérőfilmje lesz május 24-től - jelentette be a forgalmazó.

Schwechtje Mihály már a Terápia harmadik évadában jól vizsgázott nehéz rendezői feladatokból – úgy tenni érdekessé egy húszperces filmet, hogy közben senki nem csinál semmit, csak ketten ülnek egymással szemben –, de az Aki bújt, aki nem még nagyobbat dob: úgy mutat meg egy iszonyatosan nyomasztó és nagyon brutális szituációt, hogy nincs szinte semmi nyomasztó vagy brutális a jelenetekben, sőt, igazából vidámság árad szinte minden kockáról. Csak a háttérben lappang valami fojtogató – és annál nagyobb rendezői bravúr kevés van, mint hogy valaki ilyen feszültséget tudjon teremteni az ellentétekből. Ami egyébként nem is csak a témában van meg: a film egy nyomorúságos cigánytelepen játszódik, ahol mégis minden szereplő gyerek boldognak tűnik a játék közben. És ez, a bújócska motívuma is nagyon okos, ahogyan az is, ami végül kisül belőle, és amit nem lehet leírni anélkül, hogy el ne rontanánk az élményt. Pluszpont még az is, hogy Schwechtje fontos témát választott, és arról akart (és tudott) elmondani valami elgondolkodtatót, hogy újra bebizonyítsa, a kisfilmek is képesek ugyanakkora hatást elérni, mint egy jó nagyjátékfilm. 

Ezt írtuk a Friss Hús rövidfilmfesztivál idején az Aki bújt, aki nem című rövidfilmről, és a maximális, 10-es pontszámot adtuk a filmre. Ezért is örömteli, hogy - sajnos elég szokatlan, bár nem példátlan módon - egy magyar kisfilmet is láthat a moziba járó nagyközönség, ráadásul széles vásznon.

A rövidfilm mozibemutatójához kapcsolódva május 26-án, szombaton 18.30-kor a budapesti Művész moziban egy kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött premiervetítés is lesz a gyereknaphoz kapcsolódóan. A kisfilmet itt a Toto és nővérei című román dokumentumfilmmel együtt lehet megnézni. Az est témája a gyermekvédelem lesz. 

A rendezőnek most készült el a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) című, első nagyjátékfilmje is, amelynek rendhagyó előzetesét ebben a cikkben lehet megnézni:

Ne maradjon le semmiről!