Index Vakbarát Hírportál

Egyáltalán nem volt biztos, hogy Armstrong eljut a Holdra

2018.06.11. 14:33

Október 18-án érkezik a mozikba a Kaliforniai álom rendezőjének, Damien Chazelle-nek a legújabb filmje, a First Man. Ennek főszerepében Ryan Gosling látható, aki Neil Armstrongot alakítja, az első embert, aki a Holdra lépett. A forgatókönyvet James R. Hansen 2012-ben megjelent önéletrajza alapján írta az Oscar-díjas  Josh Singer. A filmhez most megérkezett az első előzetes.

A film alapjául szolgáló könyv Armstrong egész életét feldolgozza, a film azonban az 1961 és 1969 között lezajlott eseményekre koncentrál. Ekkor pörgött fel igazán az űrverseny a Szovjetunió és az Egyesült Államok között. Az pedig egyáltalán nem tűnt biztosnak, hogy végül az amerikaiak lesznek azok, akik elsőként embert juttatnak a Holdra, majd biztonságban is haza tudják hozni. 

Az előzetes különösen sokat épít erre a feszültségre és bizonytalanságra, ahogy Armstrongnak többször el kell számolnia a családja előtt azzal, hogy milyen veszélyes ez a küldetés, amire az Apollo 1 legénységének tragédiája is felhívja  a figyelmet.  A filmben Armstrong feleségét a Crown című sorozatból ismert Clarie Foy alakítja, a Friday Night Lights című sorozatban látott Kyle Chandler pedig a NASA egyik vezetőjét játssza. 

Ne maradjon le semmiről!