Index Vakbarát Hírportál

A cannes-i fesztivál nagy kedvencét is elhozza hozzánk a CineFest

2018.08.22. 14:48

Nyilvánosságra hozták a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramját; a miskolci fesztivált idén szeptember 14. és 23. között rendezik meg. A jubileumi fesztivál nagyjátékfilmes versenyében tizenkilenc produkció lesz látható, köztük az idei cannes-i filmfesztiválon a kritikusok körében hihetetlen sikert arató Burning a Walkig Dead sztárjával, a négy Oscarra jelölt Winter's Bone (A hallgatás törvénye) rendezőjének hosszú várakozás után elkészült új filmje, és itt lesz először látható Magyarországon az Oscar-díjas Nemes Jeles László Napszállta című filmje.

A szervezők közleménye szerint a műveket az köti össze, hogy „az elmesélt történetek igazi coming of age sztorik, illetve olyan figurák sorsát láthatjuk, akik nem találják a helyüket a világban.” A versenyben szerepel például a cseh Aurel Kilmt rendezte Lajka, amelynek címszereplője az 1957-es űrkutya, aki ez esetben nem pusztul el a Szputnyik 2 fedélzetén, hanem ő maga szakítja meg a kapcsolatot Bajkonurral, hogy az űrhajóval egy idegen bolygóra távozzon, ahol végre nem az ember a teremtés ura – mindezt bábanimációs technikával, musical műfajában elmesélve. 

Szintén a sci-fi műfaját gondolja újra Lazar Dobroza Ederlezi ébredése című műve, melyben Milutin, az űrhajós és igen vonzó kiborg társa érzelmeiről, szerelmük kiteljesedéséről szól egy végtelen hosszú űrutazás során.

A műfaji bontás és újragondolás legjobb példája a Timur Bekmanbetov (Éjszakai őrség) rendezte Profil lesz, amely Anna Erelle A dzsihád jegyese című regényének a feldolgozása: az álnéven publikáló újságíró leírta az élményeit arról, ahogy több hónapon keresztül oknyomozott az Iszlám Állam toborzási módszereiről a közösségi médiában, és még a jegyességig is eljutott az egyik dzsihadistával. Az orosz-kazah filmes az igaz történetet egyetlen számítógép képernyőjén meséli el.

Sajátos sorsokat mutat be Lars Kraume A néma forradalom című műve, mely történet egy kelet-német osztályról, amely kiállt a magyar forradalom mellett. 1956 októberében néhány tini Nyugat-Berlinbe látogat, ahol szembesül azzal, hogy Budapesten nem ellenforradalom zajlik. A diákok egy perces néma csönddel adóznak a mártíroknak, melyet további sorsukat megpecsételő megtorlás követ.

A norvég Erik Poppe Utoya: július 22 című drámája a szervezők közleménye szerint „markáns, művészi és hatásos formája annak, hogy hét év után hogyan lehet beszélni hetvenhét fiatal életet kioltó terrorcselekményről”.

A skandináv vonalat erősíti a Sundance és Rotterdam közönségkedvence, A bűnös. Gustav Möller első egész estés művében egy telefonos ügyfélszolgáton ülő rendőr elképesztő éjszakáját követhetjük végig. Szintén Skandináviából érkezi Heavy túra című film, melyben az abszurd helyzetek és a heavy metal – szó szerint – nem ismernek határokat.

Bemutatkozik a magyar származású Nicholas Gyeney A legmélyebb pont című meta-drámája, amely azt az élethelyzetet mutatja be, amikor egy csapat filmes úgy érzi, hiába próbálkozik, nem jön a várva várt áttörés.

Miskolcon látható lesz A hallgatás törvénye (Winter's Bone) nem hivatalos folytatása, továbbgondolása Debra Graniktől: a Ne hagyj nyomot! egy igen sajátos apa-lánya kapcsolatot mutat be. A hallgatás törvénye hozta meg az akkor még csak 20 éves Jennifer Lawrence első Oscar-jelölését, és a világhírnevet a színésznőnek.

A szülő-gyerek kapcsolatot egészen máshogyan járja végig az amerikai független filmes világ színészikonja, Paul Dano, aki Richard Ford regényéből készítette el első, rendezőként jegyzett játékfilmjét, a Wildlife-ot, Jake Gyllenhaallal és Carey Mulligannel a főszerepben.

Erősebb lesz a fesztiválon az ázsiai jelenlét is: érkezett versenyfilm Kínából (A boldogtalanság művészete), Dél-Koreából (a legfontosabb koreai rendező, Chang-dong Lee Cannes-ban debütáló filmje, a Gyújtogatók, azaz a kritikusok által a fesztiválon a legmagasabb pontszámra értékelt Burning) és Japánból is (Nyolcéves jegyesség a veterán Takahisha Zezétől). Utóbbi szintén igaz történet: mi történik a szerelemmel, ha a párunk kómába esik, majd elfelejt mindet az esküvő előtt.

A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválnak különösen fontos, hogy a magyar filmek erős idei mezőnyéből versenybe hívhatták Szilágyi Zsófia Egy nap című drámáját, amelynek világpremierje Cannes-ban, az elsőfilmeket versenyeztető Kritikusok Hetében (Semaine de la Critique) volt, és a fesztiválról végül a nemzetközi kritikusok Fipresci díjával tért haza. Magyarországon itt lesz először látható a film.

A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában lesz látható először Magyarországon Nemes Jeles László várva-várt második nagyjátékfilmje, a Napszállta is. Az Oscar-díjas Saul fia rendezője, Nemes Jeles László új nagyjátékfilmjének szeptember elején a 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon lesz a világpremierje, majd a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon láthatja a közönség, onnan érkezik az alkotókkal együtt Miskolcra.

Ne maradjon le semmiről!