Index Vakbarát Hírportál

Először beszélt szégyenéről a Star Wars netről elüldözött ázsiai főszereplőnője

2018.08.22. 09:36

Nem az a lényeg, hogy miket mondtak nekem, hanem az, hogy elkezdtem el is hinni."

Ezekkel a szavakkal kezdi írását a New York Timesban a Star Wars: Az utolsó Jedik egyik főszereplőnője, az első ázsiai származású nő, aki főszerepet kapott a sorozatban. Kelly Marie Tran először szólalt meg azóta, hogy az online kommentelők folyamatos rasszista zaklatása miatt törölte magát az internetről.

A szavaik csak megerősítették mindazt, amiben színes bőrű nőkét és emberként felnőttem: hogy én csak a margóra, a kimaradó helyekre vagyok való, és csak mellékszereplő lehetek a többiek életében és történeteiben."

A színésznő azt írja: a durva kommentek újra felébresztették benne azokat az érzéseket, amiket gyerekként érzett, amikor vietnami nyelven szólalt meg, de a többiek kigúnyolták, ezért 9 éves korában úgy döntött, inkább nem beszél így. Vagy amit 17 évesen érzett, amikor a barátjával és annak családjával ebédelt, és külföldi cserediáknak nézte a pincér. Mindettől pedig úgy érezte, ő más, ő nem tartozik a többiek közé, és nem is elég jó, csak azért, mert máshogy néz ki.

Ez az érzés, most már felismerem, a szégyen volt, és most is ezt éreztem: szégyent azok miatt a dolgok miatt, amelyek különbözővé tettek, szégyent a miatt a kultúra miatt, ahonnan érkeztem. Az ebben a legkiábrándítóbb, hogy egyáltalán ilyesmit éreztem."

Tran azt írja, sokáig el is hitte, hogy ő csak a fehérek pedikűröse, orvosa lehet, és főképp olyan valaki, aki azt várja, hogy valaki majd megmentse, mert "a társadalom úgy van felépítve, hogy egy nem, egy bőrszín hatalmát tartsa fenn". Mint írja, ennek a társadalomnak a szabályainak engedve változtatták meg vietnami szülei is az amerikaik számára könnyebben kiejthetőre a saját nevüket.

Utálom beismerni, de elkezdtem magamat hibáztatni. Azt kezdtem gondolni: talán, ha vékonyabb lennék, vagy talán, ha megnöveszteném a hajamat, de főképp azt, talán, ha nem lennék ázsiai."

Mindezek miatt hónapokig emésztette az önutálat, és a saját önértékelésénél is többet jelentettek neki a gyalázkodó megjegyzések.

Olyan világban szeretnék élni, ahol a színes bőrű gyerekek nem azzal töltik a kamaszkorukat, hogy azon ábrándoznak, milyen jó lenne fehérnek lenni. Olyan világban szeretnék élni, amelyben a nőket nem vetik alá részletes vizsgálatnak a kinézetük, a tetteik vagy általában a puszta létezésük miatt."

Tran azt írja, nem fogja feladni, és ezért a jobb világért fog dolgozni, ha már olyan szerencsés, hogy színészként történeteket mesélhet a privilegizált rétegek tagjainak is.

Ti Kellyként ismertek. Én vagyok az első színes bőrű nő, aki főszerepet kapott a Star Warsban. Én vagyok az első ázsiai nő, aki szerepelt a Vanity Fair címlapján. Az igazi nevem Loan. És a történetem még csak most kezdődik."

Ne maradjon le semmiről!