Index Vakbarát Hírportál

Ha eddig nem hányt a moziban, majd most fog

2018.09.07. 05:07

Lelkes támogatója vagyok az innovációnak, ha nem lenne, ma délelőtt nem egy légkondicionált multiplexben ültem volna, hanem a barlang falán illusztráltam volna, hogy tolt ki velem a vámhivatal és a posta kőkori megfelelője, és miért késett két hetet a kovakőszállítmányom. Nincs semmi bajom a 3D-vel, a 4DX-szel, és nincs a ma bemutatott ScreenX nevű új típusú moziélménnyel sem, csak éppen nem különösebben érdekel.

A parasztvakítás kell, vagy legalábbis a mozitulajdonosok így gondolják, és mivel ez ilyen, nem olcsó befektetések egyelőre nem állították bele a multiplexet a földbe, igazuk is van. Akinek az kell, hogy szürkés, randa képet lásson egy béna szemüvegen keresztül, az megy 3D-re. Ha anélkül nem tud mozizni, hogy a széket rángatják a segge alatt, és a legváratlanabb pillanatban füstöt fújnak az arcába, akkor a 4DX termet neki találták ki. Ha pedig attól lesz teljes a moziélménye, hogy a képet nemcsak szemből, hanem oldalról is kapja, akkor irány a ScreenX.

A Cinema City Arénában ma megnyitott ScreenX-moziteremben a hagyományos helyen, szemben, és a két oldalsó falon elhelyezett, speciális anyagból készült vásznaknak köszönhetően úgynevezett 270 fokos moziélményben lehet részesülni, ami azt jelenti, hogy bizonyos filmek bizonyos pontján a kép kitágul, a tér kiszélesedik, és periférikus látásunknak köszönhetően az agyunkat már a moziban is több irányból bombázzák kontenttal. Én eddig megvoltam enélkül, és meg is leszek, mert már tudom, miről van szó, és semmi szükségem rá.

A kifejezetten a terem képességeit bemutató kisfilmek alatt szabályosan rosszul lettem. A gyorsan mozgó, a szemem sarkából látott képsorok és a nagy vásznon mozgó tartalom nekem nem volt szinkronban, nem azt az élményt adta, mint az IMAX (ami néha dettó émelyítő), hanem idegesített. Értem én, amikor a filmben az autó balra el, akkor a baloldali vásznon távolodik, ami papíron, meg ha úgy ülsz be, hogy pont abban a sweet spotban legyél, ahonnan a legjobb rálátás van a vászonra, jól hangzik, csak a valóságban necces a dolog. Aki nem középen ül, hanem a sor külső szélén, és mondjuk a 2. sorban, az ebből nemigen érzékel semmit, az oldalról érkező villódzás viszont egy idő után tuti felidegesíti.

A teremben elsőként bemutatott, Az apáca című horrornak az a kevéske hangulata is odalett, ami egyébként volt neki, mert a játékidő 80 százalékában sötétben játszódó, ijesztgetős filmet tökön lőtték a két plusz vászonnal, amire dedikált projektorok vetítenek és ettől olyan világos lett a teremben, mintha a fényeket csak tompították volna az előadáshoz. Egy horrornál ez nem jó ötlet, bár ezen a filmen semmi nem segített volna (kritika majd később).

A ScreenX

Az új technológia alapja a ScreenX szoftver, ami az egymással összekötött, 5 vetítőgép által sugárzott képet egyetlen teljes, 270 fokos filmélménnyé alakítja. A szoftver az emberi szem látását utánozva állítja össze a film panoráma nézetét a kiválasztott jeleneteknél. Fontos elem a speciális anyagú vetítő vászon, ami az intenzív fényvisszaverésben és a fokozott színélményben játszik szerepet. Kiemelt a hangzás is: az új hangfalak nagyobb teljesítményűek, a technológia sajátossága pedig, hogy a hangszórók a látótéren kívülre kerültek.

Speciális teremhez speckó filmek kellenek, jelenleg Az apáca és az őscápás Meg látható ilyen formátumban (utóbbiból mutattak egy kilencperces jelenetsort, ami nagyságrendekkel jobban nézett ki, mint a promóanyag, vagy Krisztus démoni menyasszonya), de lesz még több, a Bohém rapszódia és az Aquaman is mozikba kerül ebben a formátumban. A beruházás nem volt olcsó, 160 millió forintot költöttek rá, de legalább a hangrendszert is felturbózták, ennek minőségébe belekötni nem lehet.

Maga a technológia Dél-Koreából jön, ahol már 2012-ben lehetett így mozizni. Inkább a Távol-keleten népszerű a ScreenX, de mára 13 ország 154 mozitermében van már belőle: Kelet-Közép Európában az Aréna mozija az első. Az extra élményért többet is kell fizetni, 2360 forintot fejenként.

Ne maradjon le semmiről!