Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Gary Kurtz, a Star Wars első producere

2018.09.25. 11:38

78 éves korában meghalt Gary Kurtz, az első két Star Wars-film producere, írja a Variety a család közleménye nyomán. A hozzátartozók tájékoztatása szerint Kurtz halálát rák okozta, vasárnap hunyt el Londonban.

Gary Kurtz 1940-ben született Los Angelesben, a hetvenes évek első felétől dolgozott George Lucasszal, akinek az American Graffiti című filmjével lett híres, amelynek másik producere Francis Ford Coppola volt.

Az American Graffiti után Kurtz az első Star Wars-film, az 1977-es Egy új remény, majd az azt követő, 1980-ban bemutatott A Birodalom visszavág producere volt. Lucas és Kurtz ezután szakítottak egymással, amit Mark Hamill egy váláshoz hasonlított.

A következő Star Wars-filmhez Kurtz helyére aztán Howard Kazanjian érkezett. Gary Kurtz ezután olyan filmek producere lett, mint A sötét kristály, a Visszatérés Óz földjére vagy A pusztító szél harcosai. Legutoljára egy Gangster Kittens című filmen dolgozott.

Mark Hamill a hírről értesülve a Twitteren búcsúzott Kurtztól. "Egy életre szóló barátot vesztettem el" – írta a bejegyzésben. A Chewbaccát alakító Peter Mayhew szintén a Twitteren reagált Kurtz halálára, posztja szerint nagyszerű ember és nagyszerű filmes volt, aki nélkül nem jött volna létre az "erő".

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport