Index Vakbarát Hírportál

A magyarok is tudnak skandináv krimit csinálni

2018.09.28. 05:11

Leginkább a skandináv krimiket idézi Bagota Béla rendező Valan című új filmje. Vagyis az a kis részlet, ami egyelőre látható belőle. A Valan ugyanis csak jövőre kerül a mozikba, egyelőre ez a 30 másodperces részlet minden, ami látható belőle:

A film fő helyszíne Balánbánya, egy erdélyi bányaváros, de forgattak Sepsiszentgyörgyön, Brassóban és Budapesten is. A történet szerint a romániai forradalom káoszában eltűnik egy 13 éves lány. Huszonkét évvel később a bátyja, Péter (Krisztik Csaba) rendőrként nyomoz gyerekkereskedelmi ügyekben Brassóban, amikor megtudja, hogy szülővárosa környékén egy holttestre bukkantak. Felmerül benne, hogy a húgát találták meg, ezért visszatér gyerekkora helyszínére. Ahogy az az ilyen filmekben lenni szokott, itt szembe kell néznie a múlt árnyaival. 

Ez Bagota Béla első filmje, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakán végzett, majd dolgozott többek között az Isteni műszak, a Swing, a Kút és legutóbb az új Reisz Gábor-filmben, a Rossz versekben. Tiszta kézzel című kisjátékfilmjével elnyerte a legjobb diplomafilmnek járó Simó-díjat. A Valant nemcsak rendezi, hanem a forgatókönyvet is ő írta, az operatőr pedig G aras Dániel volt.  

Ne maradjon le semmiről!