Index Vakbarát Hírportál

A kiszáradt Duna nem elég, sztori is kell

2018.10.30. 05:13

Még 2016-ban írtunk az Indexen a DVNA nevű diplomafilmről, ami egy olyan Budapesten játszódik, ahonnan egyszer csak eltűnik a Duna. Az elmúlt hetekben a Duna kiszáradása sokkal kézzelfoghatóbb lett, így megkerestük az alkotókat, hogyan áll a projekt, amit az előzetes szerint 2017 novemberére ígértek.

A korábban főként kisfilmekkel (Levél Istenhez, Merülés) jelentkező Topolánszky Tamás Yvan a beharangozót azért készítette el, mert tudta, első filmesként úgysem kapna 1,5 milliárd forint támogatást arra, hogy a szükséges látvánnyal elmesélhesse a történetet. Nem is gondolt rá, hogy a MOME media design szakára készült látványos előzetes készítésén túl valaha még visszatér a projekthez, úgyhogy közben elkészítette a  leghíresebb magyar filmrendezőről, Kertész Mihályról szóló Curtiz című tévéfilmet, ami szeptemberben megnyerte a 42. Montreali Filmfesztivál fődíját.

A DVNA projekt azóta parkolópályán volt, de az utóbbi hetekben a készítők visszatértek hozzá, jelenleg épp azon dolgoznak, hogy hogyan lehet ebből a koncepcióból egy olyan filmet készíteni, ami legalább másfél órán keresztül érdekes.

Topolánszky az Indexnek azt mondta, hogy a filmet eredetileg egy áltrailernek szánták, ezért is írták oda a végére, hogy 2017. november, de soha nem gondolták, hogy ezt az ígéretet teljesíteniük kellene. Az előzetes viszont nagyon szépen elterjedt az interneten, közel 700 ezer nézőt szerzett magának, ami hazai mezőnyben kiemelkedőnek számít. Sőt, a rendező több reklamáló emailt is kapott azzal kapcsolatban, hogy miért nem készült még el a film.

A válasz: a DVNA jelenleg a forgatókönyv-fejlesztés szakaszában van, vagyis még nagyon messze attól, hogy elkészüljön. Topolánszky első filmjének tapasztalataiból kiindulva azt mondta: a megfelelő forgatókönyv megírása akár másfél, két évet is igénybe vehet.

"Meg kell találnunk a történetet és a megfelelő nyelvezetet is a kiszáradt folyó mellé"

– mondta el az Indexnek a rendező.

Topolánszky szerint a Duna nagyon sok embernek fontos pont az életében, ezért is lehet, hogy ilyen sokakat megérint az üres meder képe. Úgy érzi, a klímaváltozás több olyan kérdést is tartogat, amit nagyon jól ki lehet fejteni egy másfél órás filmben, és amik a fővárost is hamarabb érinthetik, mint gondolnánk. 

Terveznek pályázni a Filmalaphoz forgatókönyv-fejlesztési támogatásért, de még ez is odébb van, remélhetőleg másfél, két hónap múlva készülhetnek el a pályázati anyaggal. Mindenesetre reméljük, hogy a Filmalapnál nemcsak a Magyarország múltjával, hanem annak jövőjével is foglalkozó filmtervekben is látnak fantáziát.

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?