Index Vakbarát Hírportál

Egy nagy stúdió már kiállt a női rendezők mellett

2019.01.31. 09:45

A Universal az első nagy hollywoodi stúdió, amely elfogadta az úgynevezett 4 Percent Challenge-t, és a jövőben több női rendezőt fog alkalmazni, írja a Slashfilm. A négy százalék az elnevezésben egy kutatásra utal, amit a Dél-kaliforniai Egyetemen készítettek. Ebben azt vizsgálták, hogy a 2007 és 2017 között készült 1100 legnagyobb bevételt hozó film rendezői között milyen volt a nemek és a különböző etnikumok aránya. Kiderült, hogy a legsikeresebb filmeken dolgozó 1223 rendező (több olyan film van, amit nem egy ember rendezett) 95,7 százaléka férfi volt és csak 4,3 százalékuk nő. 2017-ben a 100 legnézettebb film közül csak nyolcnak volt női rendezője.

Ezért nemrég több mint 50 ismert hollywoodi producer és színész csatlakozott a kampányhoz, amelynek az a célja, hogy több női rendező kapjon munkát az Egyesült Államokban. Többek között  Paul Feig, Amy Schumer, Reese Weatherspoon, J.J. Abrams, Armie Hammer, Kumail Nanjiani, Brie Larson és Jordan Peele is vállalták, hogy a következő 18 hónapban minimum egy női rendezőt alkalmazni fognak valamelyik projektjükhöz. Nicole Kidman korábban már bejelentette, hogy legalább minden harmadik filmjében női rendezővel fog dolgozni. Igaz, a Karyn Kusama által rendezett Pusztító ettől még nem lett igazán jó film.

A Universal csatlakozása még az ő kiállásuknál is fontosabb, hiszen az egyik legnagyobb stúdiónak számtalan lehetősége van arra, hogy helyzetbe hozza a női rendezőket. 

Ne maradjon le semmiről!