Index Vakbarát Hírportál

Soha nem jutott még ilyen sok nő szóhoz Hollywoodban

2019.02.19. 16:06

Ahogy a BBC is megállapította, hogy a férfi előadók dominálták a popzenét 2018-ban, úgy Hollywoodban is elkészült az éves kutatás a vásznon szereplő férfiak és nők arányáról. A kutatásnak két fő megállapítása van:

  1. Soha nem volt még olyan jó a helyzet, mint 2018-ban.
  2. De azért még így is siralmas.

A 100 legnagyobb bevételt hozó hollywoodi filmről szóló tanulmánynak már a címe is sokatmondó: "Ez a férfiak celluloidvilága". Mert a helyzet tényleg kettős: 2018-ban megdőlt a női főszereplővel rendelkező filmek arányának rekordja: eddig 2016-ban volt a legjobb a helyzet. De az akkori 29 százalék - a tavalyi 24 százalékos visszaesés után - még idén is csak 31 százalékra nőtt, szóval ez a rekord legfeljebb annyit jelent, hogy a filmek egyharmadában már  van női szereplő. Ezzel szemben férfi főszereplővel forgatják le a filmek több mint felét, 52 százalékát, és a filmek 17 százalékában van férfi-nő páros a főszerepben.

A kutatásból kiderül az is, hogy csak a 2018-as top filmek 35 százalékában bukkant fel legalább 10 beszélő női szereplő, és a beszélő filmszerepeknek is pont 35 százaléka jutott nőkre, azaz egy átlagos film kétharmadát férfiak beszélik végig. A bevételeket is elemezték, és ennek alapján kétszer annyian néztek férfi karaktereket, mint ahányan nőket.

Arra, hogy egyedül egy nő legyen egy film főszereplője, független filmekben kétszer akkora esély volt, mint a nagy stúdiófilmekben (68 százalék szemben a 32-vel). További adatok a Wrap cikkében.

Ne maradjon le semmiről!