Index Vakbarát Hírportál

Kivágták a szexjeleneteket Elton John életrajzi filmjének orosz változatából

2019.05.31. 14:39

A Rocketmant Oroszországban a magyar premierrel egy időben, azaz június hatodikán mutatják be, de csütörtökön a helyi sajtó már megnézhette a filmet, vagyis annak a cenzúrázott változatát. Az újságírók beszámolói szerint ugyanis egyebek között kiollózták az Elton John filmbeli megszemélyesítője, Taron Egerton és a menedzserét, John Reidet alakító Richard Madden 40 másodperces ágyjelenetét.

A jelenetet egyébként az amerikai Paramount stúdió is kihagyatta volna Dexter Fletcher rendezővel az alacsonyabb korhatár-besorolás érdekében, ám Elton John ragaszkodott hozzá, hogy az életével kapcsolatban mindent, de tényleg mindent bemutassanak.

Nem akartam olyan filmet, ami csak a szexről és a drogokról szól. Ugyanakkor azt is mindenki tudja rólam, hogy mindkettőből bőven kivettem a részem a '70-es és '80-as években. Ezért nem lett volna értelme olyan filmet csinálni, ami azt sugallja, hogy minden fellépés után csöndben visszamentem a hotelszobámba egy pohár meleg tej és a Biblia társaságában.

Az orosz verzióból a kábítószer- és alkoholfogyasztást ábrázoló jelenetek mellett kimaradt a melegszex összes ábrázolása, sőt a végefőcímből kihagyták azt az információt is, hogy Elton John melegházasságot kötött és gyerekeket nevel. Anton Dolin filmkritikus a közösségi médiában azt írta, hogy a filmből eltávolított ötpercnyi anyag "nagyon fontos" az eredeti művészi koncepció szempontjából.

Az orosz kulturális minisztérium sajtóosztálya az Interfax hírügynökséggel közölte, hogy nem kérték a jelenetek kivágását. A Cannes-ban bemutatott film oroszországi forgalmazója, a Central Partnership az Iszkussztvo Kino (Filmművészet) folyóirat online kiadását arról tájékoztatta, hogy a "változtatásokkal" a filmet az orosz jogszabályi környezettel akarták összhangba hozni.

Ez utóbbi arra utalhat, hogy Oroszországban 2013 óta szigorúan büntetik a "nem hagyományos szexuális kapcsolatok népszerűsítését". A törvény súlyos pénzbüntetéssel és eltiltással sújtja azokat, akik "melegpropagandát" terjesztenek, és a gyakorlatban a bíróságok mindent ebbe a körbe sorolnak, ami a homoszexualitást az élet normális részeként ábrázolja. Ezt a törvényt egyébként maga Elton John is bírálta, amikor 2016-ban Szentpétervárott koncertezett:

Ha nem vagyok őszinte arról, hogy ki vagyok, soha nem tudtam volna megírni ezt a zenét. Ez nem melegpropaganda. Én így ábrázolom az életet.