Index Vakbarát Hírportál

Az egyik legismertebb tánctanárról forgat a Holdfény rendezője

2019.06.04. 10:10

A Wrap írja, hogy Alvin Ailey legendás afroamerikai tánckoreográfusról forgat az a Barry Jenkins, aki két évvel ezelőtt megnyerte a legjobb filmnek járó Oscart a Holdfénnyel.

Jenkins a botrányos Oscar-gála óta az egyik legkeresettebb rendező Hollywoodban, azonban hiába jelölték legjobb adaptált forgatókönyv díjára, és kapott legjobb női mellékszereplőnek járó Oscart érte Regina King, a Holdfényt követő If Beale Street Could Talk című filmje nem lett akkora közönségsiker.

A Disneyhez került Fox Searchlight tavaly vásárolta meg a jogot Alvin Ailey életrajzi filmjéhez attól az amerikai táncszínháztól, amely birtokolja a tánctanár koreográfiáit. 

Aileyt a modern táncművészet egyik legnagyobb alakjaként tartják számon, aki aktivistaként rengeteget harcolt a feketék jogaiért, és ezért Barack Obama korábbi amerikai elnök poszthumusz ki is tüntette. Ailey sosem vallott nyíltan szexualitásáról, azonban a művészetében sokszor hangsúlyos szerepet kapott a homoszexualitás is. Azonban Ailey annyira zárkózott személyiség volt, hogy halála előtt megkérte az orvost, hogy ne mondja el édesanyjának, hogy AIDS miatt halt meg, hogy ezzel védje meg a társadalmi stigmától, amivel a HIV-betegség járt a '80-as években.

Jenkins egyébként közben dolgozik Colson Whitehead Pulitzer-díjas regényének a tévésorozatos adaptációján az Amazonra. Az Underground Railroad egy olyan alternatív világban játszódik, ahol két fekete rabszolga egy föld alatti vasútrendszeren keresztül próbál megszökni a georgiai ültetvényekről.

Ne maradjon le semmiről!