Index Vakbarát Hírportál

Életműdíjat kap a Filmakadémiától David Lynch

2019.06.04. 14:48

Annak ellenére, hogy napjaink egyik legnagyobb hatású filmesei között emlegetik David Lynchet, a rendező máig nem kapott Oscar-díjat úgy sem, hogy háromszor (Az elefántember, Kék bársony, A sötétség útja) jelölték legjobb rendezőnek. Azt viszont már a díjakról döntő Filmakadémia is érezte, hogy valamit tenni kell, ezért bejelentették, hogy idén az életműdíjat David Lynchnek adják.

Lynch mellett két másik filmes is életműdíjat kap, egyikük a cherokee indián származású Wes Studi (Az utolsó mohikán, Farkasokkal táncoló, Szemtől szemben), másikuk pedig Lina Wertmüller olasz forgatókönyvíró. Negyedikként díjazták Geena Davis színésznőt is, aki a humanitárius különdíjat kapta. A díjazottak október végén vehetik át a szobrukat egy Los Angeles-i gálán.

Korábban életműdíjban részesült egyébként Jackie Chan, Robert Redford, Ennio Morricone, Charlie Chaplin és Spike Lee is.

Lynch legutoljára a kultikus tévésorozatának, a Twin Peaksnek az új évadával tért vissza, amit annyira imádtunk, hogy külön adást is szenteltünk neki a Kultrovat Podcastben.

Ne maradjon le semmiről!