Index Vakbarát Hírportál

Újabb nő vádolja Roman Polanskit szexuális erőszakkal

2019.11.08. 23:55

Újabb nő vádolja szexuális erőszakkal Roman Polanskit, írja az MTI: egy francia nő vádolta meg pénteken a francia-lengyel filmrendezőt azzal, hogy megerőszakolta őt 1975-ben Svájcban. Az elmúlt években többen is állították, hogy Polanski korábban – legtöbbjüket a hetvenes években – szexuálisan bántalmazta. Egy 13 éves lány megerőszakolásáért pedig elfogatóparancs van érvényben ellene az Egyesült Államokban.

A Le Parisien honlapján közzétett interjúban Valentine Monnier fotós azt állítja, 18 évesen követett el Polanski ellene szexuális erőszakot. „Semmilyen kapcsolatban nem álltam vele, sem személyes, sem szakmai viszonyunk nem volt, alig ismertem” – mondta a lapnak az egykor manökenként és színésznőként is dolgozó Monnier.

Az egész nagyon erőszakos volt, egy síelés után, a [svájci] Gstaadban található házában történt. Megütött, addig vert, amíg meg nem adtam magam neki, és akkor mindenféle borzalomnak vetett alá

– mondta Monnier, aki az eset után nem tett feljelentést az azóta elévült szexuális erőszak miatt. Most viszont nyilvánosságra hozta, mi történt vele – néhány nappal Polanski legújabb filmjének, a francia Dreyfus-ügyről készült J'accuse (Vádolom, angol címe: An Officer and a Spy) franciaországi bemutatója előtt.

Hervé Temime, a filmrendező ügyvédje szerint Polanski „határozottan vitatja az erőszakról szóló vádat, és azt is jelezte, hogy a 44 évvel ezelőtti esetről „a hatóságoknak soha nem volt tudomásuk”.

Polanskit 1977-ben ítélték el egy 13 éves lány megerőszakolásáért az Egyesült Államokban, azóta elfogató parancs van ellene érvényben az országban. A filmrendezőt először kábítószer hatása alatti kiskorú megerőszakolásával vádolták, de a bíróval kötött alku szerint tiltott szexuális kapcsolatért ítélték el – ezt a filmrendező is elismerte, ami miatt három hónap börtönt kapott. 42 nap után szabadon engedték, ekkor viszont a bíró elrendelte az újbóli elzárását, ami elől Polanski Franciaországba szökött, és máig ott él.

Az utóbbi időben többen is megvádolták a filmrendezőt:

  • a 2010-es cannes-i fesztiválon Charlotte Lewis brit színésznő azt állította, hogy 16 éves korában, 1983-ban egy szereplőválogatáson Polanski szexuálisan zaklatta,
  • egy másik, Robin néven nyilatkozó nő 2017-ben azzal vádolta meg a rendezőt, hogy 16 éves korában, 1973-ban szexuálisan bántalmazta,
  • és szintén 2017-ben Renate Langer színésznő feljelentést tett azért, mert Polanski 1972-ben, amikor a nő alig 15 éves volt, a gstaadi házában bántalmazta.

A svájci igazságszolgáltatás akkor elévülésre hivatkozva nem indított eljárást, míg Polanski ügyvédje alaptalannak nevezte mindhárom nő állításait. A szexuális zaklatások elleni #metoo mozgalom nyomán az amerikai filmakadémia kizárta tagjai közül az Oscar-díjas rendezőt, aki perbe is kezdett azért, hogy újra a filmakadémia tagja lehessen.