Index Vakbarát Hírportál

Dokumentumfilm készül Greta Thunbergről

2019.12.19. 09:03

Dokumentumfilmet készít a Hulu Greta Thunberg környezetvédő aktivistáról, írja a Deadline. A Disney tulajdonában álló cég filmjét Nathan Grossman rendezi, a címe nemes egyszerűséggel Greta lesz. Grossman korábban többek között Zlatan Ibrahimovic focistáról és Stieg Larssonról, A tetovált lány írójáról szóló dokumentumfilmeken dolgozott. 

A 16 éves, Asperger-szindrómás svéd iskolás lány, Greta Thunberg az éhenhalás szélére sodródott, depressziós, szótlan, a lakást elhagyni sem tudó kiskamaszból lett a világ legismertebb környezetvédő aktivistája, aki milliós mozgalom élén leckézteti a klímaválságról a döntéshozókat. Mozgalma azzal indult, hogy 15 évesen Svédországban az iskolát kihagyva sztrájkolt a parlament előtt, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozás problémájának súlyára.

Azóta világhírű lett, találkozott többek között Ferenc pápával, Leonardo DiCaprióval és Al Gore-ral, Nobel-békedíjra jelölték és ő lett az év embere a Time magazin szerint. (Hosszabb portrénkat itt lehet elolvasni róla.) A Time cikkében azzal méltatta, hogy bár a kutatók és aktivisták évtizedek óta küzdenek azért, hogy a világ vezetői komolyan vegyék a klímavészhelyzetet, mégis „egy tinédzser kellett ahhoz, hogy felkeltse a világ figyelmét”. A dokumentumfilm rendezője lényegében a kezdetektől követte a lány útját, vagyis a filmben nemcsak a már világhírű Gretát látjuk, hanem az első klímasztrájkokat is. 

A filmet valamikor a jövő évben mutatják be.

Ne maradjon le semmiről!