Index Vakbarát Hírportál

Az ünnepek alatt ingyen lehet megnézni majdnem 70 magyar filmet

2019.12.20. 14:36

December 20. és január 5. között 66 magyar filmet lehet megnézni a Filmarchívum oldalán.  A listán játék- és dokumentumfilmek, rövidfilmek és animációk egyaránt szerepelnek, és az alkotások egy része angol felirattal és akadálymentesítve is megtekinthető.

Filmtörténeti utazást tehetünk az első Magyarországon forgatott filmfelvételektől (Lumière felvételek 1896 Budapestjéről) a némafilmeken és háború előtti vígjátékokon át a hetvenes évek Balázs Béla Stúdióban készült avantgárd kísérleti filmjeiig 

- áll a Magyar Nemzeti Filmalap közleményében.

Az ifjúsági és animációs filmek közül elérhető például a Daliás idők, a János vitéz, a Lúdas Matyi és az Égigérő fű, a nyolcvanas és kilencvenes évek siker- és kultfilmjei közül a Dögkeselyű, az Egészséges erotika, a Roncsfilm és a Sose halunk meg. De olyan érdekességeket is meg lehet nézni, mint az utolsó magyar király, IV. Károly 1916-os koronázásáról szóló film "kritikai kiadása", amely a Filmarchívum és a Magyar Nemzeti Múzeum együttműködésében készült. A több mint egyórás film a szereplők részletes beazonosításával, magyarázatokkal, kronológiai sorrendbe helyezve mutatja be az eseményeket. A felvétel érdekessége, hogy minden valószínűség szerint az alkotók között volt a Casablanca rendezőjeként világhírűvé vált Michael Curtiz, azaz Kertész Mihály, aki egy pillanatra meg is jelenik a filmen.

Egykor betiltott filmek is helyet kaptak a gyűjteményben, ilyen például a Magyar Dezsőtől  a Büntetőexpedíció, illetve Várkonyi Zoltán Keserű igazság című filmje. Illetve olyan régebbi kedvencek, mint a Mágnás Miska, A csodacsatár vagy az Állami áruház. Valamint olyan alkotások is, amiket felújítottak: frissen restaurált változatban nézhető meg többek között Szabó István 1965-ös filmje, az Álmodozások kora, illetve Mészáros Mártától az Örökbefogadás. A film, ami 1975-ben Arany Medve-díjas lett idén februárban 4K felbontásban tért vissza.

Az Oscar-díjas Deák Kristóf új filmje a tévében

Hétfőn mutatták be a Corvin moziban az Oscar-díjas Deák Kristóf első egész estés televíziós filmjét. A Foglyokat a Duna TV is műsorára tűzte, és december 28-án kerül majd adásba.

Kollégánk már a miskolci Cinefesten megnézte a filmet, amit a beszámolója szerint imádott a közönség.

Deák Kristóf Foglyok című filmje az a fajta történelmi film, ami miatt szokás huhogni az interneten, hogy miért nem készülnek ilyenek: lényegretörő, vicces, szórakoztat 80 percen keresztül, nem nyújtózkodik a takarójánál tovább, és okosabban jövünk ki róla, mint ahogy bementünk. Csak a végén nem a magyarok nyernek, mert a Rákosi-korszakból gyakorlatilag lehetetlen volt nyertesen kijönni

- írta kritikájában.