Index Vakbarát Hírportál

Joaquin Phoenix rasszizmusról, Brad Pitt szinglikről és válóügyvédekről beszélt a BAFTA-gálán

2020.02.03. 14:28

Ahogy arról beszámoltunk, Sam Mendes háborús filmje, az 1917 volt a "brit Oscar-díj", a BAFTA legnagyobb győztese a hétvégén, a legtöbb díjra jelölt Joker viszont a 11 jelölésből csak 3-at váltott díjra. A gálán Joaquin Phoenix rasszistának nevezte a filmipart, a távol maradt Brad Pitt a brexitről, Taika Waititi pedig a gyarmatosító britekről poénkodott.

Súlyos témák hol szintén súlyos, hol poénra vett feldolgozásaival volt tele a legfontosabb brit filmes díj, a BAFTA díjátadó gálája, amelyet ráadásul a brexit utáni napon tartottak. Már a műsorvezető, Graham Norton megadta az alaphangot, amikor közölte, 

2019 az az év volt, amikor végre betörtek a filmiparba a fehér férfiak.

Emiatt, mármint hogy a BAFTA-díjakban sem mutatkozott meg túlzottan a sokszínűség, sokan bírálták a rendezvényt. Az Indiewire szerint Quentin Tarantino azért is vágott olyan fancsali képet a gála alatt, mert talán nem tetszett neki, hogy rendezését, a Volt egyszer egy... Hollywoodot is a fehér férfiak filmjének tartják.

Norton aztán tovább fokozta a dolgot, amikor közölte, 

a Joker gyakorlatilag arról szól, hogy egy fehér férfi még fehérebbé teszi magát.

A főszereplő Joaquin Phoenix – aki civil környezetvédő aktivizmusáról is ismert – ugyanakkor maga is hasonló témákat említett a köszönőbeszédében, kiemelve a filmipar homogenitását.

Keményen kell dolgoznunk azon, hogy igazán megértsük ezt a rasszista rendszert. Akik felépítették és továbbörökítették ezt az elnyomó rendszert, és akik profitáltak is belőle, azoknak a kötelessége le is bontani azt. Ez a mi felelősségünk

– mondta a színész. A szavai pedig összecsengtek a BAFTA elnöke, Vilmos herceg szavaival, aki az est végén felolvasott egy közleményt, amely arról szólt, nagyobb sokszínűségre van szükség, és a BAFTA-nak komolyan kell vennie ezt a kérdést.

Az új-zélandi Taika Waititi, aki a Jojo nyusziért megnyerte a legjobb adaptált forgatókönyv díját, közölte az aranyszínű díjjal a kezében:

Én a gyarmatokról érkezem. Tudom, srácok, hogy kemény hét áll mögöttetek. De jó érzés az aranyatokból hazavinni egy kicsit oda, ahol a helye van.

Szintén utalt a brexitre Brad Pitt is, aki bár személyesen nem volt jelen, elküldte a beszédét Margot Robbie-val:

Helló, Nagy-Britannia, hallom, épp most lettetek szinglik. Üdv a klubban! Ami a válás rendezését illeti, a legjobbakat kívánom nektek.

Rebel Wilson színésznő pedig a kizárólag férfi jelöltekből álló rendező kategória kihirdetésekor tette fel a pontot az i-re, amikor közölte:

Nem hinném, hogy én képes lettem volna arra, amire ők. Egyszerűen nincsenek meg hozzá a tökeim.

Ne maradjon le semmiről!