Index Vakbarát Hírportál

Cannes: a szervezők cáfolják, hogy a járvány miatt elmaradna a filmfesztivál

2020.03.16. 12:54

A Le Point francia hetilap szombaton a fesztivál igazgatótanácsának egyik meg nem nevezett tagjára hivatkozva azt írta, hogy az idei rendezvény megrendezését „nagyon nehézzé, szinte lehetetlenné” teszik a járvány terjedése ellen hozott drasztikus kormányzati intézkedések és a járvány okozta válság fokozódása. Franciaországban hétfőtől betiltották a százfősnél nagyobb tömegrendezvényeket, bezártak az iskolák, egyetemek és a napközik, hogy meggátolják a vírusfertőzés további terjedését. 

A cannes-i filmfesztivál szervezői azonban hangsúlyozták, hogy kivárják a korlátozások hatását, egy hónapig még nem hoznak döntést a rendezvényről. A fesztivált idén május 12. és 23. között tartanák meg, és a tervek szerint április 16-án lenne nyilvános a program. A szervezők viszont a Hollywood Reporternek eljuttatott közleményükben leszögezték, hogy egyelőre nincs változás a tervezett fesztivállal kapcsolatban, és csak a francia, valamint a nemzetközi helyzet alapos értékelése után, április közepe táján hozzák meg a szükséges intézkedéseket a cannes-i városvezetéssel és a francia mozik központjával (CNC) karöltve.

Az idei év első felére tervezett nagyobb filmes események közül a cannes-i az egyetlen, amelyet még nem töröltek a koronavírus-járvány miatt. Korábban a március 13–22. közötti amerikai SXSW fesztiválról és az április 15–26. közötti Tribeca Filmfesztiválról is bejelentették, hogy elmarad. Ha a cannes-i filmfesztivált lefújnák, 73 éves történetében először maradna el.