Index Vakbarát Hírportál

Az európai kormányok segítéségét kéri a nemzetközi moziszövetség

2020.03.24. 13:19

Az európai kormányok segítségét kéri a Nemzetközi Mozik Szövetsége (UNIC), írja a Variety. A 38 európai területet és 42 000 vetítőtermet lefedő szervezet szerint csak összefogással lehet megakadályozni, hogy ennél is nagyobb bajok történjenek.

A szervezet keddi sajtóközleménye szerint óriási hatással lesz a helyi gazdaságra és közösségekre, hogy a járvány miatt Európa minden táján – köztük Magyarországon is – bezártak a mozik, ezzel is csökkentve a koronavírus terjedésének az esélyét. Arra kérik a kormányokat, hogy egyesített erővel tegyenek meg mindent, hogy ne menjenek tönkre a mozik a járvány ideje alatt és után sem.

A szervezet alá olyan moziláncok tartoznak, mint a Les Cinémas Pathé Gaumont, Cineplex, Cineworld Group, Kinepolis Group, Odeon Cinemas Group, UGC vagy a Vue International.

A helyzet annyira komoly, hogy március közepén már történelmi mélyponton voltak a mozik az Egyesült Államokban, ahol egyre több nemrég vagy még be sem mutatott filmet tesznek digitálisan elérhetővé az otthon ragadt nézők számára, de Magyarországon is csak októberre mernek tervezni a forgalmazók premierekkel.