Index Vakbarát Hírportál

Elloptak öt James Bond-fegyvert egy londoni lakásból

2020.03.27. 15:37 Módosítva: 2020.03.27. 15:56

Ismeretlen tettesek egy londoni lakásból öt olyan hatástalanított lőfegyvert loptak el, amelyeket valaha James Bond-filmekben használtak, írja az MTI.

Az Enfield negyedből, egy magángyűjteményből eltűnt fegyverek között szerepel

  • egy Walter PPK, amelyet utolsó 007-es filmjében, az 1985-ös Halálvágtában használt Roger Moore;
  • egy Smith & Wesson 44 Magnum revolver, amelyet első James Bond-filmjében, az 1973-as Élni és halni hagyni-ban használt a színész;
  • továbbá a betörők zsákmányoltak három olyan pisztolyt is, amely a Pierce Brosnan főszereplésével forgatott, 2002-es Halj meg máskor című epizódban szerepelt.

A rendőrség tájékoztatása szerint a fegyverek némelyike pótolhatatlan, például a Magnum az egyetlen olyan példány a világon, amelyet teljes egészében krómoztak.

Egyébként az ellopott fegyverek nagyon feltűnőek, a típusaikon belül is teljesen egyediek, hiszen kifejezetten az egyes James Bond-epizódok számára készültek. A hatóságok abban bíznak, hogy a filmrajongók vagy bárki, akinek megvételre felajánlják őket, nagy valószínűséggel felismerik a részben pótolhatatlan filmtörténeti ereklyéket, amelyek összértékét a rendőrség 100 ezer fontra, átszámítva mintegy 40 millió forintra becsüli.

A bűnözőkről annyit lehet tudni szemtanúk elmondása alapján, hogy hárman voltak, kelet-európai akcentussal beszéltek, és bár a szomszédok megzavarták őket, sikerült elmenekülniük egy ezüstszínű autóval a helyszínről.