Index Vakbarát Hírportál

A járvány alatt nehéz helyzetbe került nemzeti parkot is támogat Leonardo DiCaprio

2020.05.19. 10:38

A koronavírus-járvány alatt a színész már több adománygyűjtő akcióban is részt vett, a kongói Virunga Nemzeti Park segítése viszont a pandémiától függetlenül is fontos kezdeményezés, írja az MTI.

DiCaprio saját, Earth Alliance nevű alapítványa közvetlenül az Európai Bizottsággal vette fel a kapcsolatot, kezdeményezve egy segélyalap létrehozását. Az Earth Alliance segített korábban például az ausztráliai bozóttűzeknél is, ekkor egy Australia Wildfire Fund nevű alapot hoztak létre, hogy azon keresztül juttassa el az országszerte pusztító katasztrofális bozóttüzek megfékezését támogató nemzetközi segítséget.

A Virunga Alap célja, hogy segítséget nyújtson Afrika egyik legrégebbi és legnagyobb biodiverzitású védett területének és az ott élő közösségeknek. A Virunga Nemzeti Parkban élnek ugyanis a kihalás szélén álló hegyi gorillák, mellettük pedig rengeteg madár, hüllő és emlős talált itt menedéket. DiCaprio korábban már támogatta a parkot, 2014-ben ő volt a producere a Netflix Virunga című dokumentumfilmjének, az alappal pedig most kétmillió dollárt gyűjtöttek össze.

És hogy miért került bajba a park a járvány miatt? A Nemzeti Parknak márciusban kellett bezárnia elővigyázatosságból, majd áprilisban a helyi lázadók megöltek 12 vadőrt és egy sofőrt is a park személyzetéből. Emmanuel De Merode, a park igazgatója úgy fogalmazott

A Virunga még sohasem került olyan nehéz helyzetbe, mint most a koronavírus és az ebola miatt. A park vadőrei erejüket megfeszítve próbálják megvédeni a környéken élő helyi közösségeket és a hegyigorilla-populációt ettől a két fenyegetéstől.