Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Irm Hermann, Fassbinder egyik kedvenc színésznője

2020.05.28. 15:36

Hetvenhét éves korában meghalt Irm Hermann német színésznő – jelentette be csütörtökön ügynöke a család megbízásából. Hermann szerepelt Rainer Werner Fassbinder legfontosabb filmjeiben, de rendezte Werner Herzog is.

A Münchenben 1942. október 4-én Irmgrad Hermann néven született színésznő titkárnőként dolgozott szülővárosában az előtt, hogy 1966-ban megismerte Rainer Werner Fassbinder rendezőt, írja az MTI. Már abban az évben szerepelt Fassbinder egy rövidfilmjében, és később is több közös munkájuk volt: a leghíresebbek közül játszott a Berlin Alexanderplatz, a Lili Marleen, a Petra von Kant keserű könnyei és A félelem megeszi a lelket című filmekben, de 

Fassbinder összesen 19 filmjében szerepelt.

Emellett Hermann dolgozott Werner Herzoggal is, akinek Woyzeck című filmjében játszott Klaus Kinski mellett. Hans W. Geissendörfer az Edit naplója című film főszerepével bízta meg, Ulrike Ottinger Johanna D'Arc of Mongolia című filmjében szintén a kamerák elő állt.

Percy Adlons Fünf letzte Tage című filmjében játszott szerepéért Német Filmdíjjal jutalmazták.

A színházak színpadán is sikeres volt, 1979 és 1980, majd 1987 és 1991 között a Berlini Volksbühne tagja volt, 1991 és 1993 között a Berlini Ensemble társulatban dolgozott.

Ne maradjon le semmiről!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport