Index Vakbarát Hírportál

Kulka visszatér a filmekbe, folytatódik A vizsga

2020.07.04. 10:49

Augusztusban kezdődik A vizsga című magyar film folytatásának a forgatása, amire a Nemzeti Filmintézet 883,26 millió forint támogatást szavazott meg.

Az ávós lehallgatásokról és átverésekről szóló 2011-es film főszereplői visszatérnek az A játszma című filmben, név szerint Nagy Zsolt, Scherer Péter, Hámori Gabriella és Kulka János is. Kulkának feltehetőleg ez lesz az első, szöveges filmszerepe a 2016-os stroke-ja után. 2018-ban még feltűnt az X - A rendszerből törölve című thrillerben, de ott nem volt szövege. 2019-ben feltűnt a Trafó színpadán a Dollár papa gyermekei-társulat Árvácska-adaptációjában, de ott sem szólalt meg.

A játszma című filmet ugyanúgy Köbli Norbert írja, mint az előző részt, Bergendy Péter rendező viszont nem tért vissza, helyette Fazakas Péter rendezi majd a filmet. A cselekményről nem sokat tudni, a Filmintézet közleménye szerint A játszmában "a hidegháborús hatvanas években a kádári titkosszolgálat új, minden eddiginél fordulatosabb és veszélyesebb állambiztonsági játszmába kezd." 

Minden forgatókönyvemet szeretem, de A vizsgát különösen. Örülök, hogy rajtam kívül még ilyen sokan szeretik ezt a mesterien játszott, fordulatos kémfilmet. Tíz év telt el A vizsga forgatása óta. Azóta azon törtem a fejem, hogyan hozhatnám vissza a főszereplőket, hogyan dobhatnám bele őket egy új kémjátszmába úgy, hogy az nekem is és a nézőknek is friss és meglepő legyen. Most végre megtaláltam a módját. A játszma nem megismétlése lesz A vizsgának, hanem a folytatása: Markó és Jung párharcának következő izgalmas fejezete

– idézik a közleményben Köbli Norbertet.

A vizsga az utóbbi tíz év egyik legelismertebb magyar filmje volt, kevés nézőt hozott össze a mozikban, de a híre szájhagyomány útján terjedt, egy évvel a magyar premierje után a Karlovy Vary-i filmfesztiválra is meghívták.