Index Vakbarát Hírportál

Idris Elba szerint hülyeség cenzúrázni a rasszista filmeket

2020.07.16. 15:25

A Luther című sorozat főszereplőjeként Golden Globe-díjas brit színész, Idris Elba szerint egyáltalán nem jó ötlet, ha törlik a szolgáltatók felületeiről a rasszista filmeket, mert nem árt látni ezeket is, ráadásul van ennek jobb módja – írja a Variety.

Épp az ilyesmik miatt jött létre a korhatár-besorolás: ez jelzi, hogy egy bizonyos tartalom bárki számára, szülői felügyelettel, 15 vagy 18 éves kor fölött tekinthető-e meg. Ahhoz, hogy ítéletet tudj alkotni, ismerned kell az igazságot. Ehhez képest cenzúrázzák a rasszista részeket egy műsoron belül, vagy leveszik az egészet. Szerintem a nézőknek tudniuk kellene, hogy az az alkotó készített ilyen műsort is

– fogalmazott Idris Elba, arra utalva, hogy egyes streamingszolgáltatók eltávolították a felületükről a rasszistának gondolt tartalmakat, például az Elfújta a szél című filmet.

Azért, hogy megmutassák, hallgatnak az idők szavára, és tisztelik a Black Lives Matter mozgalmat, törlik mindazt, amiről azt gondolják, hogy nem kellően árnyaltnak mai szemmel – ez érthető. De szerintem a fejlődés érdekében az embereknek tudniuk kell, hogy létezik a szólás szabadsága, csak épp közölni kell a nézőkkel, hogy mivel fognak szembesülni. Nem hiszek a cenzúrában

– mondta a színész.

Az Elfújta a szél egyébként később két, a történelmi kontextust és a film feketékről, rabszolgaságról alkotott problémás képét magyarázó videó kíséretében visszakerült az HBO Max kínálatába.

Ne maradjon le semmiről!