Index Vakbarát Hírportál

Az Igazság Ligája: Zack Snyder négy óra alatt menti meg a világot

2258062 5484933 2880x2160
2021.03.17. 18:01
Hatalmasat bukott Az Igazság Ligája, miután Zack Snyder rendező kiszállt a produkcióból 2017-ben. Csütörtöktől nálunk is látható az HBO GO csatornán az ő négyórás rendezői változata. Szomorú szuperhősök látványos kalandjai segítenek eldönteni, vajon az öntörvényű alkotónak vagy a Warner Bros pénzügyi gépezetének volt-e igaza.

Zack Snyder, Az Igazság Ligája című film rendezője sohasem látta Az Igazság Ligája megcsonkított, átírt, „marvelesített” változatát, amelyet távozása után Joss Whedonra bízott a Warner Bros Pictures vezetősége. Felesége tanácsára meg sem nézte, mi lett a filmből, amelyen a munkát húszéves lánya tragikus halála miatt hagyta félbe 2017-ben.

Viszonya a stúdióval már a tragédia előtt sem volt felhőtlen, mivel a befektetett dollár százmilliók miatt aggódó filmes óriáscég döntéshozói túl hosszúnak, sötétnek, elidegenítőnek találták az ő változatát.

Attól féltek, hogy a rajongók jelentős része nem kedveli, ha a szuperhősök emberi gyengeségeket mutatnak, mi több, bánatosak.

Ráadásul a tervezett 170 percet is hosszúnak tartották.

Tehát már a személyes tragédia előtti hónapokban is óriási erők csaptak össze a film készítése körül. Amikor Snyder otthagyta a Warnert, hóna alá csapta laptopját, rajta saját, több mint négyórás filmváltozatával. Ennek filmszínházi bemutatására valószínűleg kevés esélye lett volna, lánya öngyilkosság után pedig sem kedve, sem motivációja nem maradt erre a harcra.

Ez a laptop, illetve a rajta őrzött négyórás verzió a rajongók szemében olyan legendává vált, mint egykor a mesebeli egyszarvú vagy a Szent Grál. Tudták, hogy létezik, legalábbis nagyon szerettek volna hinni a létezésében, de senki sem ismert olyat, aki tényleg látta. 

Snyder a lánya öngyilkossága után úgy döntött, hogy családjára, gyermekeire fordítja azt az energiát, amelyet a stúdió vezetőivel folytatott küzdelemre kellett volna fecsérelnie. Ilyen előzmények után önmagában is filmbe illő fejlemény, hogy egy bukott gigaprodukció gyakorlatilag újravágva, több mint négyórás rendezői változatban kerülhet ismét a nézők elé, és a rajongók eldönthetik, vajon érdemes volt-e várni az unikornis felbukkanására.

Miután a streamelt tartalomszolgáltatás úttörője, az HBO MAX 2019-ben vállalta a szükséges anyagi és logisztikai feltételek biztosítását, Toby Emmerich, a Warner elnöke rábólintott a rendezői változat elkészítésére. Csakhogy Snyder kategorikusan nemet mondott. Úgy gondolta, most már maradjon végleg a legendai homályban, vajon tényleg létezik-e a titokzatos nyers változat. 

A Vanity Fair című magazinban megjelent írásból kiderül:

ELVESZTETT LÁNYA EMLÉKEZETE MIATT VÁLLALTA VÉGÜL, HOGY MÉGIS NEKIVÁG. ERRE UTAL A FILM VÉGÉN MEGJELENŐ „FOR AUTUMN” FELIRAT.

Elmeséli, hogy annak idején a lánya gyakran kérdezte tőle, hogy vajon van-e benne bármi, amely értékes a világ számára. Snyder, aki nagyon szerette örökbe fogadott gyermekét, ilyenkor mindig elmondta neki, hogy a világon senki sem fontosabb nála, szikrázóan tehetséges, egyedi és megismételhetetlen embernek tartja. Egy tragikus pillanatban mindez kevésnek bizonyult, de Autumn emlékét őrzi a négyórás rendezői változat. Egy hosszú történet a szuperhősökről, akik nem boldogok, tudják, hogy van náluk is erősebb, mégis teszik, amit tenniük kell.

Mit is kell tenniük? Bruce Wayne (Ben Affleck) már nem akar vigyázni a világra. Magányos és fáradt, magát okolja Superman (Henry Cavill) haláláért is. Amikor azonban világossá válik számára, hogy az emberi faj végső veszedelmét csak ők tudják elhárítani, összefog Diana Prince-szel (Gal Gadot), és csapat után néznek.

Csakhogy a szóba jöhető metahumánok sem egyszerű srácok, vannak saját problémáik, múltbéli démonjaik, fájdalmaik, cinizmusuk.

  • Aquaman egy szakadt, szittyós rákhalász alakjában tengeti félisteni léte kevésbé izgalmas napjait. Néha kimenti a viharból valamelyik, isteni erőket nélkülöző kollégáját, majd együtt iddogálnak a világvégi halászsöntésben. Először neki sincs kedve a világmegváltás körüli hercehurcához, de amikor rájön, hogy nem tudja megúszni, alaposan felszívja magát, ahogy ezt a kikötői kocsmákban el is várják, ha valaki beszól a helyi bajnoknak.
  • Batman határozottan középkorú, kicsit puffadt az arca, fáradt, csalódott meg minden. Amikor Flash megkérdezi tőle, hogy tulajdonképpen mi a szuperképessége, bemondja a film egyik ütős poénját, amely már a balul sikerült 2017-es változatban is működött: baromi gazdag vagyok. Kütyük nélkül nem sokat tud, de hiába bütyköli racsnis kulccsal az űrhajóját, gépei akkor szuperálnak újra, amikor Cyborg teszi rendbe őket. A többiek is sokkal menőbb mutatványokra képesek nála. Azért ha nagy a baj, az öreg Batman is jó a háznál. Ha a falon nem is, de a szitán még átlát néha.
  • Jelmezét tekintve Cyborg a DC Vasembere. Mindent tud, amitől biztos kezdőjátékos lehet a metahumánok elit ligájába, de folyton rosszkedvű, mert jobban szeretett ember lenni. Ettől nem lesz különleges, ebben a ligában mindenkinek rossz a kedve. Na jó, Flash néha röhög, de neki még fel kell nőnie.
  • Steppenwolf, a bikafejű űrmétely nagyon kemény. Csillog-villog, Snyder verziójában már nem úgy fest, mint egy képregényhős tematikájú versenyen részt vevő túlméretes nyolcadikos, akinek szerény kézügyességgel megáldott nagynénje állította össze a jelmezét. Teljesen fémhatású, és úgy aprítja a ligásokat, mint boldogult Benke Laci bácsi, a vegetafüggő tévészakács tette azt a gulyásba való hagymákkal. Konkrétan esélye sincs ellene senkinek. Neki sem könnyű, mert a főnöke, Darkseid egyáltalán nem becsüli meg. A világmindenség megkaparintására törő fő gonoszt csak a dobozok érdeklik, mint szegény meggyengült idegállapotú Varró őrnagyot Tótéknál.

Egészségére nézve nyugtalanító jel, hogy nem tudja visszatartani lángocskáit, állandóan csöpög belőle a tűz, főleg, ha mérges. És mindig mérges, hiszen ha végre megszerezhetné a földet, mehetne nyugdíjba, és talán egy hőálló urológusra is jutna idő, aki kezelné látványos inkontinenciáját, de az még odébb van.

  • Flash aranyos és nagyon gyors, látványos íveket húznak körülötte a kisülések, ha összeszedi magát. Talán a legjobb fej ligás, de biztos, hogy a legviccesebb. Amikor bevillan neki, hogy ráhajtana az amazon hercegnőre, de nem tudja, lehet-e esélye a köztük lévő korkülönbség miatt, Cyborgnak kell figyelmeztetnie, hogy pár év még nem lenne akadály, de Diana legalább ötezer éves.
  • Nem spoiler, ha kijelentjük: Supermant nem könnyű megölni, még akkor sem, ha mindenki azt gondolja róla, hogy sikerülhet. Ráadásul menő metahumán haverjai vannak, akik bölcsen belátják, hogy ők is kemény srácok, de Superman azért csak Superman. Most legyen elég annyi, hogy nem jó összeveszni vele, főleg felkelés után, amikor még kicsit kótyagos.
  • Wonder Woman majdnem olyan menő, mint Superman, csak nem tud lézerezni a szemével. Megint bizonyítja, hogy hollywoodiul a wonder a super felsőfoka.

A világ kicsit szürke, többnyire mindenütt esik az eső, ha nem ég a környék, akkor hideg van, de valamiért mégis érdemes megmenteni – üzeni Zack Snyder. A többit mindenki döntse el maga.

Az Igazság Ligája négyórás rendezői változata az amerikai bemutatóval egy időben, csütörtökön jelenik meg az HBO GO nálunk is elérhető internetes felületén magyar szinkronnal.

(Borítókép: Jelenet Az Igazság Ligája című filmből. Fotó: HBO)