Index Vakbarát Hírportál

A Bruce Lee-filmek legjobb verekedéseit idézi a Netflix új sorozata

2021.11.20. 09:39

A Cowboy Bebop című, kultikus japán animesorozatot 1998-ban kezdték vetíteni, és idehaza később az A+ tévécsatorna mutatta be szinkronnal. Vatanabe Sinicsiró alkotása 2071-ben játszódott a Bebop űrhajón, ahol négy balszerencsés fejvadász kalandjait láthatta a közönség 26 epizódon keresztül. A Netflix kemény fába vágta a fejszéjét, amikor 2018-ban bejelentette, elkészíti az élő szereplős verziót.

Az elmúlt években olyan felkapott animék adaptációi buktak meg, mint a Ghost in the Shell, a Dragon Ball vagy éppen a Death Note. Ez utóbbit épp a Netflix hozta tető alá.

Nem volt könnyű dolguk a 10 részes Cowboy Bebop – Csillagközi fejvadászok készítőinek. Az élő szereplős produkciót négy éven keresztül fejlesztették, és hónapokra le kellett állniuk a munkálatokkal, amikor az egyik főszereplőt, a Spike-ot alakító John Cho a sérülése miatt nem tudott forgatni. Na és persze ott volt a koronavírus-járvány is. Az alkotókban azonban egy percre se merült fel, hogy lecseréljék a színészt. Nagy hiba is lett volna, mert a dél-koreai származású sztár olyan lazasággal hozza a verekedős űrbeli fejvadászt, amit jó nézni.

Ez egyébként a Netflix új űrwesternjére is igaz, az első részt végigmosolyogja az ember. A Cowboy Bebopban van egy csipet A galaxis őrzőiből, a Star Warsból, a Tarantino- és a Grindhouse-filmekből... de ezért egy pillanatig sem haragszunk. Olyan mixről van szó, ami sokféle stílust és műfajt olvaszt magába, mégis működik.

A streamingszolgáltató november 19-én tette közzé az egész évadot, és már az első epizód láttán ki merjük jelenteni, hogy nekünk gyors dara lesz a Cowboy Bebop. A történet egy olyan univerzumba kalauzol, ahol az emberiség már sikerrel tönkretette a Földet, így más bolygókra költözött. Ám a galaxisban fejetlenség uralkodik, a rendőrök nem bírnak a bűnözőkkel. Emiatt fejvadászok, más néven cowboyok segítenek be a rendfenntartóknak, akik jó pénzért leszállítják az őrsökre a rosszfiúkat és rosszlányokat.

A Cowboy Bebop elején rögtön egy balul elsült küldetést láthatunk. Egy űrbéli kaszinórablás zajlik éppen, amikor befut az elképesztően laza Spike Spiegel (John Cho) és társa, a mindig morcos exzsaru, Jet Black (Mustafa Shakir). Ők ketten rendet tesznek, és bár a kócerájt is lebontják közben, elfogják a keresett bűnözőt. Ahogy az animére jellemző volt, az első részben látott küldetések balul sülnek el a főszereplők számára.

Miután ugyanis nem fizetik ki őket rendesen, fogják magukat, és elvállalnak egy másodikat is, mert pénzszűkében vannak. Itt aztán mintha a Desperado-filmbe csöppennének, egy Antonio Banderas-utánzat fickó és gyönyörű hölgypartnere próbálnak tiltott teljesítményfokozót eladni. Pechükre azonban nyomukban a Szindikátus nevű szervezet, a Bebop-legénysége pedig, miután kiegészül a nagyszájú Faye Valentine-nal (Daniella Pineda), valami olyanba tenyerel, amibe nem kellett volna.

A produkció fényképezése gyönyörű, nagyszerű látni az egymástól eltérő helyszíneket. Az egyik bolygó olyan, mintha egy westernfilmben járnánk, a másikon high-tech űroperában érezzük magunkat. Az egészhez hozzátesznek a jól eltalált jazz-zenék és az is, hogy John Cho tényleg mindent belead Spike Spiegel szerepében. Spike-ban egy személyben van jelen egy pisztolyhős eleganciája és egy harcművész pontossága.

A harci koreográfiákért felelős szakembereket külön dicséret illeti. A verekedős jelenetek a Bruce Lee-filmeket idézik, teli vannak túlzásokkal, és ettől annyira látványosak, hogy tátott szájjal nézi őket az ember.

A szereplőgárda kedvelhető és sokszínű, üdítő a velük való első találkozás, főleg, ha valaki nem látta az eredeti animesorozatot. A pilot elérte, amit egy bevezető epizódtól elvár az ember, felkeltette a kíváncsiságunkat, és lelkesen vetjük bele magunkat a folytatásba. Addig is viszlát, űrcowboy...

A Cowboy Bebop – Csillagközi fejvadászok szinkronnal és magyar felirattal is elérhető a Netflixen.