Index Vakbarát Hírportál

George R. R. Martin: Ebben a sorozatban több szex van, mint a Trónok harcában

2021.12.16. 16:00

A közösségi média korában a legnépszerűbb amerikai írókat is karnyújtásnyira érezhetik maguktól az olvasók. Ennek köszönhető, hogy naprakészek lehetünk, hogy mondjuk Stephen Kingnek melyik éppen a kedvenc sorozata. A horror mestere sűrűn ír erről Twitteren, hozzá képest a Trónok harca alkotója, George R. R. Martin azonban a legtöbbször jóval visszafogottabban dicsérget bármit.

A 73 éves művész, aki jó pár éve készíti gőzerővel a Winds of Winter című hatodik A tűz és jég dala-kötetet, korábban blogbejegyzésben méltatta Az utolsó királyságot, A vezércsel című sakkozós drámasorozatot és az HBO-n vetített Csernobilt is.

Még ezeknél is elismerőbb szavakat intézett azonban a művész a Hulun látható és nemrég a második évadával visszatért Nagy Katalin – A kezdetek (The Great) készítőihez és szereplőihez. Ennél jobb ajánlólevelet pedig keresve se találna az ember valószínűleg a produkcióval kapcsolatban.

A Nagy Katalin – A kezdetek őrületes... őrületesen jó. A második évad nemrégóta streamingelhető, mi pedig Parrisszal gyorsan le is daráltuk az új epizódokat. Olyanoknak semmiképp nem ajánlanám a sorozatot, akik épp orosz történelemből készülnek vizsgázni, mert jócskán eltér a valóságtól a cselekmény. Szórakoztatásnak viszont tökéletes. Vicces, izgalmas, teli van fordulatokkal, a színészek pedig elképesztő módon odateszik magukat

– írta posztjában a Trónok harca szerzője, majd begyújtotta a rakétákat, és így folytatta:

Ha valaki azt hitte, a Trónok harcában sok szex volt, akkor nézzen bele ebbe! A párbeszédek is pörgősek, szellemesek, és gyakran felnevet az ember a sorozaton. A színészgárdából ki kell emelnem Nicholas Houltot, aki III. Péter cárként egyszerűen fenomenális, nem tudom feldolgozni, hogy ugyanarról a fickóról van szó, aki J. R. R. Tolkient is eljátszotta a Tolkien című filmben. Sokoldalú fickó, az biztos. Huzzah!

A dicsérő szavak mellett az író azt azért hozzátette, hogy amennyiben a Hulu berendeli a folytatást, ötlete sincs, merre haladhat tovább a történet. Egyelőre annyi biztosnak tűnik, hogy nem az lesz, mint ami a valóságban megesett.

A Nagy Katalin – A kezdetek első két évada az HBO GO-n elérhető hazánkban, a produkció azt mutatja be, hogy az Elle Fanning által játszott porosz hercegnő hogyan ragadja magához a hatalmat, és taszítja le férjét, III. Péter cárt az orosz trónról, hogy aztán megkísérelje megreformálni a káoszba süllyedt országot.

A szériában az abszurd humor dominál, emiatt a Nagy Katalin – A kezdetek elképesztő történelmi karikatúra, amelyben egy felvilágosult nemes hölgy próbál értelmet verni a buta orosz fejekbe.