Index Vakbarát Hírportál

Tinderes csalótól rettegnek a nők a Netflixen

2022.02.04. 05:58

A Tinder az elmúlt pár évben durván letarolta a világot. A fiatalok egy része el sem tudja mostanra képzelni, hogy élete szerelmével a könyvesboltban, az egyetemi könyvtárban, vagy bevásárlás közben fusson össze, mert véletlenül egymásnak tolják a bevásárlókocsijukat. Ellenben itt van ez az applikáció, amin rengetegen vannak fenn, csak tudjon az ember válogatni. Persze a képeiket nagyon sokan manipulálják, nem a valós oldalukat mutatják meg, és akadnak kamuprofilok is, szép számmal. Így az első élő találkozónál bizony benne van, hogy nagyot koppanunk.

A Netflix új dokumentumfilmje, A Tinder-csaló Felicity Morris újdonsága, aki korábban a Ne szórakozz a macskákkal: Vadászat az internetes gyilkosra című produkciót hozta tető alá az online videótárnak. Így szinte garantált, hogy ez is egy elborult történet lesz. Nem is csalódunk, rögtön az elején bemutatkozik egy Cecilie nevű fiatal norvég nő, aki bevallja, hogy több mint ezer matchcsel rendelkezik az appon.

Ezek közül az egyik, egy Simon nevezetű fickó pedig csúnyán átrázta őt.

Az elején el se tudjuk képzelni, hogy micsoda bűnténysorozatra világít majd rá a Netflix újdonsága, A Tinder-csaló hiába hosszú, a kétórás játékidő alatt igazi érzelmi hullámvasútra ültetnek minket a készítők, aminek a végén már mi is úgy vagyunk vele, hogy legszívesebben megfojtanánk ezt a csávót.

Simon Leviev ugyanis megalkotta a szinte tökéletes személyazonosságot magának, felépített köré egy nem létező valóságot, és úgy húzta csőbe áldozatait, hogy azokból több millió dollárt csalt ki összesen. A dolgot a film főhőse/főgonosza azzal kezdte minden esetben, hogy egy gyémántmilliárdos utódjaként mutatkozott be, előkelő helyre vitte el választottját randizni, aztán magángépre ültette, magyarán a tenyerén hordozta heteken keresztül. Mindez egészen addig ment, amíg a bepalizott hölgy belé nem szeretett, elkezdte közös életüket tervezgetni, hogy hány babájuk lesz, hogy fognak lakni…

Aztán jött a nagy fordulat, a hatalmas tragédia: Simonnak minden esetben letiltották valamiért a kártyáit, pénz nélkül maradt, így a tinderes hölgyektől volt kénytelen kölcsönkérni. Aztán megint, és megint, amíg több tízezer, vagy százezer dollárt ki nem sajtolt belőlük, amit persze soha nem adott vissza. Nem Cecilie volt az egyetlen áldozat, a nők között akadt olyan is, akivel csak barátkozott, de egy dolog mindannyiukban közös; mégpedig az, hogy bedőltek egy vadidegennek az interneten.

Nem hibáztatjuk ezeket a nőket, akik beszámoltak a sztorijukról, sőt… nagyon is tiszteljük őket, mert azzal, hogy a világ elé tárták a tragédiájukat, legalább megmozdították a kisujjukat azért, hogy más ne essen hasonló csapdába bármilyen randizós appon.

A Tinder-csaló narratívája nagyon szépen fel lett építve, az elején a szereplők a szokásos romantikus maszlagot nyomják, hogy ők csak meg akarták találni életük szerelmét. Aztán később, ahogy kibontakozik Simon hazugságpiramisa, és az, hogy miképp élte fel a dollármilliókat, magával ragad minket ez az egész borzalmas mese. Szinte hihetetlen, hogy hasonló a valóságban megtörténhet, márpedig tessék, itt van… ráadásul a Tinder-csaló a mai napig nagy lábon éli az életét, és szinte felelősségre vonás nélkül megúszta az egészet.

A produkció egyébként egy igazi tanmese, mert arra emlékeztet, hogy az áldozatok, ha van vér a pucájukban, igenis megszorongathatják ilyenkor a rosszfiút vagy rosszlányt. Ne legyünk kirekesztőek, ugye. A Tinder-csalóban látható nők pont ezt teszik, bátran a nyilvánosság elé állnak, sőt

az egyikük a saját maga módszereivel győzi le Sam Levievet, aminek láttán mi is keserédes örömöt érzünk a végén, ahogy ez a ficsúr vergődik és könyörög.

Ritkán mondjuk azt egy Netflix-dokumentumfilmre, hogy ez aztán kihagyhatatlan, tessék megnézni, és okulni belőle. Márpedig A Tinder-csaló ebbe a kategóriába esik. Tessék megnézni, és más kárán tanulni, mert ezek a nők sem gondolták, hogy így kibabrálnak velük, és most ott tartanak mindannyian, hogy a mai napig törlesztik az adósságukat egy fickó miatt, aki tette nekik a szépet, ez idő alatt pedig a pénzükön bulizott, evett, hempergett orosz modellekkel, és utazgatta körbe a világot.

A Tinder-csaló, mely idehaza a legnézettebb műsor jelenleg a Netflixen, szinkronnal és magyar felirattal is elérhető az online videótáron.