Index Vakbarát Hírportál

Egyszerűen nem lehet abbahagyni a Netflix új török sorozatát

2022.03.11. 15:39

Amikor az ember török sorozatokról hall, nem feltétlenül a minőség jut az eszébe. Pedig az elmúlt években több egészen értékelhető, Törökországban készített produkció is képernyőre került hazánkban. Kiemelkedő volt például a Monte Cristo grófját feldolgozó Ezel – Bosszú mindhalálig, de a Szulejmán is sokak ingerküszöbét megütötte. Utóbbiból mondjuk jó nagy mém lett, és a széria sok gúnyos megjegyzést kapott.

A Netflixen nem sűrűn fordul elő, hogy török sorozat nagyobb érdeklődést váltana ki az emberekből. A kereskedelmi televíziók és a streamingszolgáltatók közönsége nem nagyon fedi egymást. Legutoljára talán a Hakan, a védelmező című szuperhősös széria volt ilyen, most pedig

az Éjfél a Pera Palace Hotelben tudta magát feltornázni a Netflix napi top 10-es listájára, és tartja is magát. A cikk írásának pillanatában a nyolcadik a legnépszerűbb sorozatok között.

Valljuk be, nem sok török időutazós sorozatot látni úgy egyáltalán a kínálatban, már csak az alapvetése miatt is izgalmas az Éjfél a Pera Palace Hotelben. A történet egy Esra (Hazal Kaya) nevű újságíróról szól, aki éppen rettenetesen szenved a munkahelyén, mert a főnökei szórakoztató anyagokat várnának tőle, ő viszont imád mélyebbre merülni, és állandóan kifejtős cikkekkel borzolja a szerkesztője idegeit. Új projektje, amelyet a 130 éves Pera Palace Hotelről csinál, papíron megint egyszerű feladatnak tűnik, ám a misztikum váratlanul közbeszól.

Esrának váratlanul a szállodában kell maradnia, ám szerencséjére megkapja az őt körbevezető Ahmettől (Tansu Biçer) a híres krimiíró, Agatha Christie szobáját, ahol a Gyilkosság az Orient expresszen című regény is megszületett. Aztán éjfélt üt az óra, és valahogy az újságírónő a múltban találja magát, 1919-ben.

A folytatás bizonyos szempontból kiszámítható, hiszen a jövőből jött újságíró a már említett Ahmet társaságában a múltban ragad. Egyáltalán nem várt fordulat azonban, hogy egy gyilkosság miatt jócskán bele kell ártaniuk magukat a kor eseményeibe, máskülönben veszélybe kerül Törökország jövője.

A Netflix szériája néha olyan, mintha egy szórakoztatóbb történelemórát néznénk a tévében, láthatjuk Agatha Christie-t mint kezdő és felfedezésre vágyó művészt, és

központi szerep jut egy politikai összeesküvésnek, amelynek kulcsszereplője Mustafa Kemal Atatürk, azaz a törökök atyja.

Az időutazós sorozatok legérdekesebb aspektusa mindig az, hogy amikor a főszereplő a múltba vagy a jövőbe kerül, hogyan illeszkedik be az akkori emberek közé. A helyzetkomikumot az adja a Netflix újdonságában, hogy Esra kegyetlenül szenved ezzel, Hazal Kaya nagyszerűen hozza a bukdácsoló újságírónőt, akinek „álruhában” kell rendet tennie a XX. század elején. Jó partnere ebben Ahmet, Kayával közösen Tansu Biçer sokszor elviszi a hátukon a show-t, a párosnak nemegy megmosolyogtató húzása van. Természetesen a sorozatból a szerelmi szál sem maradhat ki, amit mi kissé erőltetettnek éreztünk, de ez már ennek a szappanosabb műfajnak mindig is a sajátja marad, nincs mit tenni.

Talán ennyiből is kitalálható, hogy az Éjfél a Pera Palace Hotelben inkább popcornsorozat, amolyan délutáni néznivaló, de a jobbik fajtából. A helyszín jó alapot ad a szövevényes sztorinak, a karaktereket könnyű megkedvelni, és a fordulatokat is úgy helyezték el az írók a történetben, hogy a nézőt arra sarkallják, hogy kíváncsiak legyünk, mi lesz a folytatásban.

Az Éjfél a Pera Palace Hotelben ráadásul nem elnyújtott, nyolc rész az egész, szóval gyorsan ledarálható. Ha minden török sorozat ilyen lenne, többnek adnánk esélyt, az biztos. A gyilkossági rejtély megfejelve az időutazással és a korabeli politikai intrikákkal olyan egyveleget alkot, amely a könnyed hangvétellel megspékelve jó kis matinévá teszi a produkciót. Nyilván nem ebből lesz a következő Vissza a jövőbe, de most pont olyan időket élünk, hogy ránk fér egy kis mosolygás és izgalom. Mindkettőből jó adagnyival szolgál az Éjfél a Pera Palace Hotelben.

Az Éjfél a Pera Palace Hotelben első évada szinkronnal és magyar felirattal elérhető a Netflixen.  • Tippek
  • Bankszámla