Index Vakbarát Hírportál

A Dűne magyar díszletberendezőjét díjazták az idei BAFTA-gálán

2022.03.14. 08:12
A Dűne című sci-fi kapta a legtöbb díjat a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján. A díjazottak között van a film produkciós tervezésének stábja, köztük Sipos Zsuzsanna – adta hírül hétfő hajnalban az MTI.

A Dűne – Frank Herbert 1965-ben megjelent regényének adaptációja – tizenegy díjra volt esélyes, amelyből ötöt be is zsebelt az Oscar-előrejelzőnek tekintett BAFTA-rendezvényen. A film nyerte a legjobb produkciós tervezés díját is.

Ezzel az elismeréssel a zsűri Sipos Zsuzsanna díszletberendező és Patrice Vermette látványtervező közös munkáját tüntette ki.

A Dűnének ítélték emellett a legjobb hang (Mac Ruth, Mark Mangini, Doug Hemphill, Theo Green, Ron Bartlett), a legjobb különleges látványeffektusok (Brian Connor, Paul Lambert, Tristan Myles, Gerd Nefzer), a legjobb eredeti filmzene (Hans Zimmer) és a legjobb fényképezés (Greig Fraser) BAFTA-díját is.

Hiába tarolt a sci-fi, a legjobb filmalkotásért és a legjobb rendezésért járó díjat a Netflixen futó A kutya karmai közt című westernnek ítélte a zsűri. Az alkotásáért Jane Campion vehette át a legjobb rendezőnek odaítélt díjat is.

  •  A legjobb férfi főszereplő díját  Will Smith (King Richard) kapta.
  • A legjobb női főszereplőnek járó elismerést Joanna Scanlan (After Love) vehette át.
  • A legjobb brit film a zsűri döntése alapján Sir Kenneth Branagh Belfast című, önéletrajzi ihletésű, fekete-fehérben forgatott drámája lett.

A londoni Royal Albert Hallban rendezett 75. BAFTA-gála résztvevői közül sokan viseltek olyan szalagot, amelyen az ukrán zászló színei látszottak. Több résztvevő is felszólalt Oroszország ukrajnai inváziója ellen.