Index Vakbarát Hírportál

Egyik napról a másikra tarolta le a Netflixet ez az új háborús film

2022.03.21. 18:12

Nem kellett neki sok, a Netflix új svéd akcióthrillere, A Fekete Rák hadművelet két nappal a március 18-i premierje után magabiztosan vezeti az online videótár napi top 10-es listáját, olyan újdonságokat is maga mögé utasítva, mint Az Adam-projekt és a Ruby segítségével.

Papírom A Fekete Rák hadművelet tényleg elég izgalmasan hangzik: egy jövőbeli háborút láthatunk a képernyőn, amit a svédek rettenetesen elkeseredve vívnak már. Olyannyira rossznak érzik a helyzetet, hogy úgy döntenek, egy öngyilkos osztagot küldenek majd kétszáz kilométerre az ellenséges vonalak mögé. A kiválasztott katonák nem tudják, mit szállítanak, csak annyit, hogy megváltoztathatja a fegyveres konfliktus kimenetelét.

A slusszpoén pedig az egészben, hogy a különleges osztagnak a szállítmányt jégen korcsolyázva kell elvinniük. Ilyet se láttunk még háborús filmben.

A Netflix produkciója jól indul, rögtön az első jelenetben egy régi ismerőst köszönthetünk: A tetovált lányban és a Prometheus című Alien-előzményfilmben is jól teljesítő Noomi Rapace-t láthatjuk. A svéd színésznő egy Caroline Edh nevű nőt alakít, aki a lányával épp egy alagútban várakozik, amikor kitör a háború. Azt nem tudjuk meg, hogy ki az ellenség, és azt sem, hogy mennyi idő telik el ezt követően, amikor a fagyoskodó főhőst lerángatják egy tehervonatról, hogy különleges misszióra küldjék.

A Fekete Rák hadműveletnek azonban jól áll ez a misztikus hangvétel, amit a fényképezés nagyszerűen támogat. Az első filmes rendezőn, Adam Bergen jól látszik, hogy korábban videoklipeket vezényelt, a szakember helyenként olyan beállításokat talált meg, amelyek miatt szinte azt mondhatjuk, hogy költőien fest a tévében a film.

Edhről flashbackeknek köszönhetően megtudunk ezt-azt, de azon kívül, hogy a nő nagyon szereti a lányát, nem sikerül sem őt, sem pedig az osztagát elmélyíteni. Vázlatosak a film karakterei, akik sodródnak az árral, és egy-két izgalmasabb szituációba belekeverednek ugyan, de úgy éreztük a végére, hogy 120 perc helyett elég lett volna ennek a sztorinak másfél órás játékidő is.

Mivel a katonákat nem mutatják be rendesen, a köztük lévő verbális adok-kapok sem működik túlzottan.

Nem a direktor hibája, ráadásul épp egy orosz–ukrán háború zajlik a valóságban, amelyhez nagyon hasonlók A Fekete Rák hadművelet egyes snittjei, amikor a lebombázott épületeket, a halottakat és a svédek által átélt gyötrelmeket mutatják. Amikor még készült, nem sokan számoltak azzal, hogy Putyin megtámadja Ukrajnát, így azonban kissé morbiddá teszi a filmnézést az, hogy odakint tényleg embereket bombáznak – miközben mi egy ilyen filmmel próbáljuk szórakoztatni magunkat a Netflixen.

Próbáljuk, igen. Merthogy A Fekete Rák hadművelet csak a kétharmadában működik, semmiféle feloldozást vagy katarzist nem kapunk a befejezésben. Így kissé kidobott időnek éreztük azt, hogy leültünk elé. Pedig az alapkoncepció, a jégen rambózó különleges osztagosok ígérete nagyon sok jóval kecsegtetett. Így viszont csak egy, az átlagosnál picit jobb Netflix-film lett a végeredmény, amit még az egyébként rettenetesen tehetséges Noomi Rapace sem tudott megmenteni.

Egy normális lezárás azért meg tudta volna menteni a filmet, de az íróknak nem jött össze a bravúr, így két hét múlva erre az akcióthrillerre már a kutya sem fog emlékezni. Kár érte.

A Fekete Rák hadművelet szinkronnal és magyar felirattal elérhető a Netflixen.

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM