Index Vakbarát Hírportál

Fogadjunk, hogy Ön se hallott még erről a zseniális sorozatról a Netflixen

2022.04.14. 07:42
Az ultraortodox zsidó közösség tagjának lenni nem éppen móka és kacagás.

Erre rögtön az első pár percében kiválóan rávilágít az Unorthodox (A másik út) című négyrészes minisorozat a Netflixen, melyet 2020 márciusában mutatott be a piacvezető streamingszolgáltató. A Deborah Feldman 2012-es memoirját feldolgozó produkció nagy siker lett, 8 Emmy-jelöléséből egyet díjra váltott. A kritikusok egyöntetűen éltették az Unorthodoxot, mely a Brooklynban található, Williamsburg-negyed zárt világába enged betekintést. Oda, amelynek tagjai rendes oktatást se kapnak, a férfiak a Tórát bújják napestig, míg a nőkre babagyárakként tekintenek.

Ez utóbbit nem mi mondjuk, a sorozatban hangzik el, kábé szóról szóra. Az ultraortodox zsidók mai szemmel nézve rendkívül elmaradott életmódot élnek, jiddisül beszélnek, tradicionális ruhákat hordanak, a hajuk is fura. Egyszóval, ha a 21. századi társadalom tagja rájuk néz, akkor egy maroknyi kívülállót lát, akik kis túlzással olyanok, mint a szektások.

Közülük tör ki a sorozat főszereplője, Esty (Shira Haas), aki nagyon szenved ebben a környezetben, egy napon pedig fogja magát, és némi külsős segítséggel meglép Berlinbe. A családja, és persze férje, Yanky (Amit Rahav) köpni-nyelni nem tudnak, teljesen váratlanul éri őket a fiatal nő drasztikus húzása, aki a német fővárosban nem kisebb célt tűz ki, mint hogy megcsinálja a saját maga szerencséjét.

Az Unorthodox nem csak abból a szempontból izgalmas, mert egy rendkívül konzervatív csoport fejébe kukkanthatunk bele. Shira Haas visszafogott alakítása teszi még emlékezetesebbé ezt a sorozatot, és ennek köszönhető, hogy olyan szépen átjön a miniszériában a kultúrsokk, amit a főszereplő lány átél. Hiába érkezik ugyanis a fejlett Amerikából, New Yorkból, számára egy másik világot jelent a német főváros: ahol nem probléma, ha két nő az utcán csókot vált, vagy az, hogy az emberek fürdőruhára vetkőznek, és felszabadultan lubickálnak a tóban.

Nekünk is felszabadító látni, ahogy Esty szépen lassan elkezdi levetni magáról a béklyóit: kicsit a véletlennek köszönhetően is, de új barátokra lel Berlinben, rájön, hogy a zenélésben látja a jövőjét, és bár észrevehető, hogy mennyire feszeng, igyekszik kilépni a komfortzónájából. Ez jó üzenet minden elnyomottnak egyébként. Úgy összességében az Unorthodox nem kerülgeti ezt a témát, behatóan és megrázóan szó van például a holokausztról benne.

A történet több szálon halad, ott van ugye a főhősnő, aki egyre jobban elvegyül a berlini fiatalok között. Eközben visszaemlékezések formájában megkapjuk Esty korábbi életének szeleteit. Azt, hogy miképp „kényszerítették” házasságba, egyáltalán hogyan néz ki egy esküvő az ultraortodox zsidóknál. Na, és persze olyan meghökkentő információmorzsák is kiderülnek a lányról, mint hogy

felnőttkoráig fogalma sem volt róla, hogy a nemiszervét a pisilésen kívül másra is lehet használni.

A Netflix produkciója helyenként nagyon meredek témákat vesz elő, de abból a szempontból korrekt, hogy nem ítélkezik az ultraortodox zsidók felett, inkább csak látleletet ad arról, hogy milyen körülmények között él ez a vallási csoport. Persze, mi nézőként eldönthetjük, hogy mit gondolunk a rigid szabályaikról, amelyek picit sem veszik emberszámba a nőket, és semmi szabadságot nem engednek nekik… de ez már más kérdés.

Az Unorthodox helyenként krimibe hajlik meglepő módon, Esty felszabadulása mellett fontos szál az, hogy a Németországba menekülő lány nyomába ered férje, Yanky és annak unokatestvére, Moishe (Jeff Willbusch). Ők ketten szolgáltatják a nyomozást, amin rengeteget lehet feszengeni, és persze drukkolni a lánynak. Shira Haas nagy kár, hogy 2020 óta nem szerepelt nagyon semmiben, mert az izraeli színésznő legalább annyira ütős és mély alakítást tesz le elénk az asztalra, mint amit Anya Taylor-Joy hozott A vezércselben.

Egy biztos, az Unorthodox a Netflix egyik legjobb minisorozata, igazi rejtett kincs, amibe megéri belevetnie magát az embernek. Egy könnyen darálható, négyrészes mini, és sokkal nagyobbat üt, mint amire a trailer alapján számítana az ember. (9/10)

Az Unorthodox (A másik út) magyar felirattal elérhető a Netflixen.