Index Vakbarát Hírportál

Újabb magyar kisfilm az Oscar-kvalifikáció közelében

2022.04.20. 15:17

Ahhoz, hogy egy kisfilm szerepelhessen azon a listán, amelyről kiválasztják a következő évi Oscar-jelölt kisfilmeket, meg kell nyernie egy olyan fesztivált, amely Oscar-kvalifikációs joggal rendelkezik.

Még el sem ült az idei díjátadó gála legnagyobb botrányának pora, szerencsére már nem csak a friss Oscar-díjas Will Smith Chris Rock komikus-színésznek meggondolatlanul kiosztott pofonjától sípolnak a fülek: több magyar rövidfilm hírének a hangja is eljutott két olyan fesztiválra, amelynek nyertesei automatikusan jelölhetővé válhatnak az Amerikai Filmakadémia díjára.

Bánovits Ottó Tolnai Klára főszereplésével készült, Légszomj című kisfilmjét az Oscar-minősített Rhode Island Nemzetközi Filmfesztiválra válogatták be, április elején pedig két másik magyar rövidfilm mérettette meg magát a Cleveland Nemzetközi Filmfesztiválon. Utóbbin volt a premierje a Félvilág, az Örök tél és az Apró mesék rendezőjének, Szász Attila új filmjének. Az Eger, 1552 című kisfilmben két diák hirtelen a vár 1552-es ostroma közepén találja magát.

Szász Attila mellett Csuja László és Nemes Anna testépítős drámája, a Szelíd is a hivatalos versenyprogramban szerepelt, a női testépítés világába betekintő alkotás elnyerte a közép- és kelet-európai filmek kategóriájának díját.

Utazás térben és időben

Augusztus 8. és 14. között rendezik meg a 25. Rhode Island International Film Festivalt, amelynek versenyprogramjában a Légszomj című magyar kisfilm is szerepel. Ez az amerikai fesztivál a clevelandi fesztiválhoz hasonlóan Oscar-kvalifikációs joggal rendelkezik, tehát amennyiben a magyar kisfilm szerepleni fog a nyertesek között, az alkotás automatikusan jelölhetővé válik az Amerikai Filmakadémia díjára – olvasható a Filmhu oldalán.

A fesztivál emellett BATFA-díj- és Canadian Screen Award-minősítéssel is rendelkezik. Bánovits Ottó alkotása a családon belüli erőszak témáját boncolgatja. A történet szerint Anna (Tolnai Klára) visszatér a szigetre apja temetése után (Menszátor Héresz Attila), ahol felnőtt. Ahogy egyre mélyebbre megy a szigeten, gyerekkori emlékei fokozatosan kerülnek a felszínre. Minden, amit megpróbált magában eltemetni, elfojtani, megelevenedik előtte, és esélyt ad neki a szembenézésre, hogy felülírhassa régi mintáit. Az úton testvére (German Gergő) kíséri el.

Fontosnak tartom az érzékenyítést ezzel a témával kapcsolatban, hogy az emberek lássák, hogy a bántalmazás semelyik formája sem megengedhető. Viszont ha valaki átélte, tudja, hogy mindig van kiút belőle

– nyilatkozta a portálnak Tolnai Klára. 

Bánovits Ottó a kisfilmmel korábban elnyerte a legjobb rendező díját az Asti Nemzetközi Filmfesztiválon, a Canadian Cinematography Awardson a legjobb dráma kategóriájában győzedelmeskedett, valamint különdíjat kapott a Savaria Filmszemlén. A Légszomj forgatókönyvét a rendező Tolnai Klárával közösen írta.