Index Vakbarát Hírportál

Szétröhögtük magunkat a Netflix új testcserés sorozatán

2022.05.01. 05:35

A Netflixnek finoman szólva sem volt erős hónapja, áprilisban a filmes és sorozatos kínálat ugyancsak hervasztóan gyengének bizonyult. Egészen 28-áig, amikor a semmiből megérkezett a Lea 7 élete című új francia sorozat, amely csúnyán levett minket a lábunkról.

A sorozat címszereplője Lea (Raika Hazanavicius), aki épp egy, a természet lágy ölén tartott buliban rázza, de igazából azon szomorkodik, hogy hozzá képest mindenki olyan rátermett és magabiztos – neki meg egyelőre arról sincs fogalma, hogy a suli után mihez kezdjen magával. A lány totál kész van, felönt a garatra és beszed pár tudatmódosító pirulát is, így duplán annyira sokkolja, amikor az erdőben egy csontvázra bukkan.

A Lea 7 élete elég durva csavarral folytatódik, a főszereplő, miután lefekszik aludni, a 30 évvel ezelőtt eltűnt, még életben lévő srác, Ismael (Khalil Ben Gharbia) bőrében ébred. Nyilván ez számos mókás és komoly szituációhoz vezet, a francia produkció első két részét úgy vigyorogtuk végig, mint a tejbetök. Régen láttunk ennyire feelgood-cuccot a Netflixen.

Attól eltekintve, hogy sok a romantikázás, és a 90-es évekbeli szál miatt retrózenékből sincsen hiány – közel sem lehet azt állítani, hogy a Lea 7 élete egy átlagos tiniszéria lenne. Legfőképp annak köszönhető mindez, hogy a misztikus, testcserés-időutazós szál rendkívül hangsúlyos benne. Lea kicsodálkozza magát azon, hogy milyen lehet fiúként élni, de a kalandjainak közel sincsen vége, a lány nem kerül ki a mókuskerékből, hanem kénytelen tovább játszani a játékot. Másnap ugyanis már a legtöbbször hárpiaként viselkedő anyja fiatalkori énjeként ébred, és a testrablósdi így folytatódik tovább, egészen egy héten keresztül.

A Netflix-sorozat hangvétele minket legfőképp a Vissza a jövőbe-filmekre emlékeztet, amit a második részben az egyik szereplő még emleget is. Illetve az állandó narráció miatt simán fel lehet hozni összehasonlításnak a veronica Marsot, tudják, ahol Kristen Bell tini detektívkedett. A Lea 7 élete nagyjából ennek a kettőnek a keveréke, és még így is egyedi ötletként hat, ez az igazán durva benne.

Az ehhez hasonló, szemérmetlenül szórakoztató szériákat elnézve haragszunk úgy igazán a Netflixre. Miért nem lehet ebből többet, és az erőltetett thrillerekből jóval kevesebbet? Ha valaki szappanoperára vágyik, azt a Lea 7 életében is megtalálja mondjuk, de egy jóval értelmesebb csomagolásban. Negatív példaként gondolunk itt a Harlan Coben-adaptációkra és hasonszőrű társaikra, amelyekkel a jobb érzésű sorozatrajongókat szinte kínozni lehetne.

Ahogy halad előre a szezon, úgy erősödik benne a krimiszál, Lea elhatározza, hogy a végére jár, hogyan halt meg Ismael. A lány gyilkosságra gyanakszik, de nehéz bizonyítania, mivel folyton másik ember bőrében ébred a 90-es években, és sok dolgot el is szúr a testcserék alatt. Jócskán hozzáad tehát az izgalomhoz, hogy a hibáit később másik fiatal bőrébe bújva igyekezhet kijavítani. Eközben ráadásul a hősnő a szüleiről is kiderít olyan dolgokat, amikre nincsen lelkileg felkészülve.

A Netflix ezúttal tényleg egy olyan sorozattal állt elő, amiről nehéz megmondani, hogyan fog végződni. Igaz, akik olvasták Natael Trapp Lea 7 életének alapul szolgáló könyvét, azok kapiskálhatják, de a többiek felkészülhetnek egy érzelmi hullámvasútnak is beillő sztorira, sok rejtéllyel, egy iszonyatosan kedvelhető, sokat botladozó főszereplővel, na és persze ehhez hozzájön a teljes kiszámíthatatlanság is. Egész jó egyveleg, nem?

Manapság ritkán fordul elő, hogy egy tinisorozattal kapcsolatban izgatottak leszünk, de a Lea 7 életében megvan az a ritkán látható plusz, nevezzük x-faktornak vagy bárminek, ami miatt nagyon lelkesen ülünk le holnap is elé, amíg a végére nem érünk. Nem fog sokáig tartani valószínűleg. Igazi popcorn-sorozatról van szó, ami ügyesen vegyít némi drámát a könnyed szórakoztatásba, és a játékidő sem hosszú, tökéletes egy hétvégi darára.

Az egyetlen baj vele, hogy miután megnézi az ember, önkéntelenül is elkezdi nagyon várni a nyarat. (7,5/10)

A Lea 7 élete szinkronnal és magyar felirattal is elérhető a Netflixen.