Index Vakbarát Hírportál

Kiskakast, ökröcskéket és méhecskét ajándékoz a FILMIO gyereknapra

2022.05.27. 14:58
Ezeket a klasszikusokat a mai gyerekek is imádják.

Ingyenesen megnézhető vasárnap estig a magyar animáció megteremtőjeként tisztelt Macskássy Gyula öt rövid mesefilmje és Dargay Attila Az erdő kapitánya című egész estés rajzfilmje a FILMIO-n a gyermeknap alkalmából.

Százhúsz éve született a magyar animáció megteremtőjeként tisztelt Macskássy Gyula. Az évforduló tiszteletére a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum és Filmlabor igazgatósága az év folyamán felújítja az úttörő animátor teljes életművét. A már újjávarázsolt gyermekfilmekből kínál most a Nemzeti Filmintézet online filmtára ingyenesen öt örökzöld mesefilmet kiváló minőségben a gyermekeknek, illetve nosztalgiázó felnőtteknek.

A Kiskakas gyémánt félkrajcárja (1951) a magyar állami rajzfilmgyártás első önálló meseanimációja, amely diafilmen is generációk kedvence volt.

Az Erdei sportverseny (1952) című állatmese volt az első magyar rajzfilm, amely külföldön is komoly sikert aratott: 1954-ben a Párizsi Gyermekfesztivál első díját nyerte el.

A székely népmesén alapuló Két bors ökröcske (1955) az ötvenes évek magyar animációjának legszebb darabja Ránki György játékos zenéjével.

Az Egér és oroszlán (1957) és A telhetetlen méhecske (1958) című rajzfilmnek komoly pedagógiai célja is volt, jelesül a fogmosás és a magyar méz népszerűsítése.

A gyermeknapi válogatásban ingyenesen nézhető Dargay Attila harmadik egész estés animált bűnügyi vígjátéka, Az erdő kapitánya (1987) is. A történet hőse egy nyugdíjazás előtt álló nyomozó kutya, aki élete utolsó nagy bevetésére készül, hogy megmentse a Kerek Erdőt. A rajzfilmmé szelídített vicces krimi szintén kétfedelű, a szórakozás mellett a környezetvédelem fontosságára is igyekszik ráirányítani a gyermeki figyelmet.

A Nemzeti Filmintézet által indított FILMIO folyamatosan bővülő streamkínálatában jelenleg már mintegy négyszáz magyar film közül válogathat a közönség.