Index Vakbarát Hírportál

18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Össztűz alatt a Netflix, vérlázító lett Ricky Gervais új műsora

2022.05.27. 05:56

Ricky Gervaist sokan a 2001-től 2003-ig futott The Office című szitkomból ismerik, de az író-rendező emlékezeteset alkotott a The Afterlife című sorozattal is, amelyet a Netflix vetített. Most viszont az online videótár nem fogja megköszönni a stand-upos legújabb teljesítményét.

Gervaist eddig is a legkevésbé „píszí” hírességek között tartottuk számon, de új különkiadásában, a Netflixen május 24-én közzétett SuperNature-ben úgy szállt bele a transz és a meleg közösségbe, gúnyt űzve közben olyan komoly problémákból, mint az AIDS-betegség, hogy a GLAAD nevű közismert LMBTQ-jogvédő szervezet is felhívta rá a figyelmet: aki teheti, inkább ne nézze meg az egyórás estet.

A GLAAD arra emlékeztet, hogy a Netflix által felállított, saját szabályrendszer alapján a streamingszolgáltató nem ad helyet olyan tartalmaknak, amelyek kirekesztőek. A szervezet elismeri, hogy a Netflixnek van néhány igen jelentős LMBTQ-sorozata, de így is a piacvezető céget kell elsősorban kárhoztatni amiatt, mert a platformjukon futtatnak egy olyan humoristát, aki gyűlöletkeltő poénokkal próbál nevettetni.

A műsorban négy perc sem telik el, és máris megkezdődik a transzneműek cukkolása, amikor Gervais szabad fordításban a következőket mondja:

Ó, a nők! Mármint a régimódiakra gondolok. Tudják, akiknek méhük van. Azok a kibaszott dinoszauroszok! Ne értsenek félre, imádom az új nőket. Nagyszerűek, nemde? Szakálluk van és farkuk. Aranyat érnek, imádom őket. De a régiekkel csak a problémák vannak, mert amiatt sírnak, hogy ezek az új nők egy vécébe akarnak menni, mint ők. Hát miért ne használhatnák ők is a női budit? Csak azért, mert péniszük van? Rohadt bigottak! És, ha a péniszével megerőszakol, akkor mi lesz?

A műsor vége felé Gervais valamelyest próbál tüzet oltani, és kijelenti, hogy csakis azért mondott ilyeneket, hogy sokkolja a nézőket, a való életben természetesen támogatja a transz közösséget, éljen mindenki úgy, használja azt a vécét, és olyan névmást magára, amit szeretne.

De azért legyen valami kompromisszum, ha már valaki nőnek érzi magát, akkor szabaduljon meg a péniszétől, és rendben vagyunk

– teszi hozzá élcelődve.

Nem csak a jogvédők akadtak ki Ricky Gervais kirekesztő humorizálása miatt, a Twitteren dühöngenek a felhasználók, akik között akadt, aki egyből lemondta az előfizetését.

Ricky Gervaist mindig is jellemezte, hogy nem finomkodott, ami a beszólásokat illeti. Ezúttal viszont olyan, mintha tényleg csak az offenzív kijelentésekre próbálta volna felhúzni a 60 perces anyagot. Egy humoristától elvárná az ember, hogy a poénjaival rávilágítson modern problémákra, ne adj' isten elgondolkoztasson, de ezúttal az angol stand-upos elvetette a sulykot.

A Netflix korábban keveredett már hasonló botrányba, Dave Chapelle műsora, a The Closer 2021-ben okozott hasonló közfelháborodást, amikor a humorista transz- és LMBTQ-ellenes kijelentéseket tett.

A streamingszolgáltató állítólag hónapokig ült a SuperNature-ön, nem tudták eldönteni, hogy mit kezdjenek vele. Végül mégiscsak kiengedték. Nem biztos, hogy jól döntöttek.

A SuperNature magyar felirattal elérhető a Netflixen, ha valaki sokkolni akarja magát vele.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport